Beszólt a Kórházszövetség - Ne a kórházigazgatók nyakába varrják a rendszer problémáit!

Belátható céldátum kell az uniós átlagbérek megközelítésére, a fővárosi egészségügyi ellátás fejlesztésének elsőbbsége mellett pedig a megkezdett vidéki beruházásokat is be kell fejezni - hívja fel a figyelmet kongresszusi közgyűlési állásfoglalásában a Magyar Kórházszövetség. Az ellen pedig tiltakoznak, hogy a rendszerhibákat a kórházi menedzsment nyakába varrják.
Szepesi Anita, 2017. április 26. szerda, 16:25
Fotó: Napi.hu

A Kórházszövetség üdvözli, hogy ismét emelkedni kezdtek az egészségügyre fordított közkiadások, s hogy azok elsőként a humánerőforrás válságának megoldására összpontosulnak. Ugyanakkor  további lépéseket szorgalmaznak a béremelések területén, s belátható céldátumot az egészségügyi dolgozók bérének az uniós átlaghoz való közelítésére - írják a ma kezdődött kongresszus közgyűlési állásfoglalásában.

A szervezet életmentőnek nevezi a múlt év végi adósságrendezést, ám azt állítják, a kiegyensúlyozott gazdálkodás érdekében hatékonyabb lenne, ha a kórházi dologi kiadásokra adott hasonló mértékű források előre tervezetten érkeznek.

Az infrastruktúra fejlesztése kapcsán kiemelik, a következő időszakban a lépéshátrányba került fővárosi egészségügyi ellátás fejlesztésének kell abszolút elsőbbséget kapnia, ugyanakkor a vidéken megkezdett beruházásokat is be kell fejezni. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a megvalósult fejlesztések működtetéséhez, karbantartásához, vagy pótlásához szükséges forrásokat is biztosítani kell, különös tekintettel arra, hogy később ezekre valószínűleg nem állnak majd rendelkezésre uniós források.

Az állásfoglalásban hangsúlyozzák a kórházak élén álló szakmai és gazdasági szempontból erős és felelős, önálló menedzsmentek fontosságát és a tagkórházak gazdasági önállóságához is ragaszkodnak. Mint írják, ezért nem értettek egyet a kancellária rendszer bevezetésével és a gazdasági-pénzügyi alkalmazottak központi állományba helyezésével, s az ezzel kapcsolatos aggályaikat továbbították is a döntéshozóknak.

A Kórházszövetség igazságtalannak tartja azt a gyakorlatot, amely az egyes ellátóintézmények ellenőrzésekor fellelt rendszerszintű problémákat kizárólag az érintett intézményi menedzsmentek nyakába kívánja varrni, holott e problémák kialakulása és kezelése ennél sokkal szélesebb felelősségi kört érint - olvasható az állásfoglalásban.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK