Bevallást mindenkitől vár a kormány

Önbevallást kell majd készítenie mindenkinek arról, hogy mennyi földje van – olvasható a vidékfejlesztési miniszterrel készült interjú összefoglalójában az inforadio.hu-n.
NAPI, 2012. szeptember 19. szerda, 14:24
Fotó: Napi.hu

Fazekas Sándor azt mondta: ezzel véget ér a zsebszerződések időszaka, mert látható lesz, kik a valódi tulajdonosok. Az erről szóló törvényt még idén benyújtják - tette hozzá a miniszter. Az MTI érdeklődésére a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) nem tudtak a hírportálon közzétettnél részletesebb információval szolgálni.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában keddi meghallgatásán Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy az új földtörvény alapján földet Magyarországon csak helyben lakó földműves - mezőgazdasággal élethivatásszerűen foglalkozó ember - vásárolhat, illetve bérelhet.

Ez a legfontosabb lehetőség a magyar gazdatársadalom előtt 1.100 éve, hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: földtörvény kizárja majd a spekulációt is ezen a területen, akár bel-, akár külföldi spekulánsról legyen szó. Több szakértő is egyetért abban, hogy zsebszerződésekkel mintegy egymillió hektár magyar termőföldnek lehet "külföldi tulajdonosa".

HOZZÁSZÓLÁSOK