Nem fogy eléggé Magyarországon a bioetanol

Minél előbb kötelezővé kellene tenni Magyarországon, hogy a forgalmazott motorbenzin 10 százaléka bioetanol legyen - hívta fel a Világgazdaság figyelmét a Magyar Bioetanol Szövetség.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 26. kedd, 07:23
Fotó: AFP

A szervezet elnöke és alelnöke, Héjj Demeter és Hódos Ferenc emlékeztetett arra, hogy bár az 5 százalékos bekeverési arány (E5) már évekkel ezelőtt megvalósult, az E10-es termékek bevezetését a szabályozás csak megengedi, de nem írja elő, pedig az uniós elvárások miatt célszerű lenne egy év alatt megkétszerezni az arányt - idézi az MTI a Világgazdaságot.

A 2021-ben életbe lépő uniós elvárások szerint 2030-ban minden tagországban akkora lehet az üzemanyag bioetanol-tartalma, mint 2020-ban, de legfeljebb 7 százalék. A hazai arány 5 százalék alatti, de bőven van bioetanol előállítására használtható, eladatlan kukorica, és nagyok a gyártókapacitások is - olvasható a Világgazdaságban.

A régebbi járművekbe viszont kockázatos sok etanolt tartalmazó üzemanyagot tölteni, amelynek előállításához a finomítókban műszaki fejlesztésre is szükség lenne - tették hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK