Biomassza fűtőművel egészti ki a miskolci távfűtési rendszert a városi tulajdonú Miskolci Hőszolgáltató Kft. és a WIS ZRt. által alapított Bioenergy-Miskolc (BM) Szolgáltató Kft.

A 780 millió forintos beruházáshoz a társaság 320 millió forintos KEOP-támogatást nyert, amelynek 150 millió forintos önrésze mellett banki hitelből finanszírozzák a beruházást - jelentette be Méhn Imre, a BM ügyvezető igazgatója.

A 25 százalékban a város, 75 százalékban pedig a WIS tulajdonában lévő társaság egy 3 megawattos faaapríték-tüzelésű kazánt helyez üzembe a jövő évi fűtési szezon kezdetéig, amely Méhn szerint évi egymillió köbméterrel csökkenti a jelenleg teljesen gázalapú hőtermelés gázzigényét.

A kazán évi 4 ezer tonna faapríték elégetésével járul hozzá a város távfűtéséhez. A beruházás hatására egy év alatt 1900, teljes élettartamára vetítve pedig  38 ezer tonna széndioxid-kibocsátásbeli csökkenést eredményez.

A kiépítendő kazán Miskolc 200 megawattos teljes csúcshőigényéhez képest nem jelentős, azonban a beruházás hatására csökken a gázfüggőség, átmeneti földgázhiány esetén pedig a szolgáltatott területen a leghidegebb időjárásban is biztosítható egy alapszintű távhőszolgáltatás tette hozzá Méhn.

A biomassza alapú hőtermelés az ügyvezető szerint 10 százalékkal olcsóbb a gázalapúnál, ezzel hozzájárulhat a távhőköltségek hosszú távú csökkenéséhez is.