Jó hír jött a magyar gazdaságból

A beszerzési menedzserindex (bmi) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 54,2 pont lett - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
Domokos László, 2019. február 1. péntek, 09:00
Fotó: Napi.hu

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. - közölte a szervezet

Az év első felében a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 második felében is. Az ütem gyorsult, de továbbra is a nyári értékekhez áll inkább közelebb. A 2018 december havi index nagyobb a 2018 novemberi (53,5 pont) értéknél, és a hetedik legmagasabb decemberi érték.

December összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a decembereké szintén). Az elmúlt három évben a decemberi átlag magasabb volt (54,1), köszönhetően leginkább az elmúlt év értékének, de az idei érték összességében így is átlag feletti decemberi értéknek tekinthető 1995 óta - számolták ki a logisztikusok.

A részmutatók közül a termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenedik alkalommal. A mostani érték átlagos, 1995 óta tizenegyszer volt magasabb az index értéke decemberben.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan decemberben is növekedésre utal, ötödik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke alacsonyabb lett novemberhez képest, de ezzel is a harmadik legmagasabb decemberi 1995 óta.

A beszerzési áraknál a mutató értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harminckettedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenhatodik legnagyobb decemberi.

A késztermékkészletek szintje decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei így is átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértek, szemben az idei hattal.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és továbbra is a stagnálást jelző 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenkét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindexnél azonban eltérő a folyamat: a mutató értéke csökkent az előző hónaphoz képest, és 50 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének gyenge ütemű szűkülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

A hónapban bányagép-alkatrészek, csirkecomb, csirkemell, csirkeszárny és dió kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csirkemellből, csirkemellfiléből és fuvarkapacitásból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.

HOZZÁSZÓLÁSOK