A 2005 októberében indult Norbi Egészségkonyha a Gasztria Kft. és a Norbi.hu Kft. szindikátusából jött létre, azt követően, hogy Schobert Norbert és a Gastroyal útjai elváltak egymástól. A korábban a Food Expresszel együttműködő Schobert - mint arról beszámolt - azért hagyta ott a Gastroyalt, mert úgy látta, hogy a cég a fitnesz-ételek iránti egyre növekvő keresletet az Update márkanév használatával járó jogdíjak megkerülésével, a Topdate márkanév bevezetésével próbálta meglovagolni, mely szerinte kísértetiesen hasonlított az Update-re.

Díjazott szakács az Egészségkonyhán

A Norbi Egészségkonyha ügyvezetői Horovitz János (a Gasztria egyik alapítója, korábban a Food Express pénzügyi igazgatója) és Schobert felesége, Rubint Réka voltak. Schobert szerint a tényleges ügyvezetői tisztséget Horovitz látta el, "Réka soha nem írt alá semmit, nem kötött szerződést, taggyűlés összehívására sem volt hivatott". Az együttműködés alapján a Gasztria meglévő ügyfélkörét bővítették volna az Update termékek iránti egyre nagyobb érdeklődést mutató kuncsaftokkal.
Horovitz elmondása szerint a Gasztria másik alapítója, a 2005-ben a közétkeztetők országos szakácsversenyén Arany Hollóháza különdíjjal jutalmazott Végh Tamás - aki korábban szintén a Food Expressnél dolgozott, mint termelési igazgató - és Schobert dietetikus szakembere közösen fejlesztették a Norbi Egészségkonyha Update-kínálatát, véglegesítették a receptúrákat. A konyháról "kitiltották" a cukrot, az aszpartam édesítőszert, a zsírt, a finomlisztet és prézlit. A szolgáltató kezdetben Budapesten és a nagyobb vidéki városokban próbált szerencsét, a vidéki szállítók szervezésével Koller Istvánt bízták meg.

Minőségi gondok vagy licenszdíj-bajok?

A bérgyártást a szindikátusi szerződés alapján végző céggel, a Gasztria Kft.-vel a Norbi.hu Kft. többek között minőségi kifogások felmerülése, illetve az elszámolás elmaradása miatt bonthatta volna fel az együttműködést. A prosperálónak indult vállalkozás életében ez a szakadás a 2006. április 14-ére meghirdetett taggyűlésen - Horovitz szerint váratlan hirtelenséggel - meg is történt.

Erre az követően került sor, hogy Schobert arra kérte a Gasztriát, hogy a közös kockázatvállalás, és saját rendszerének védelme érdekében apporttal járuljon hozzá a közös vállalkozáshoz, amit Horovitz visszautasított. Schobert - Horovitz emlékezete szerint - arra hivatkozva vonta meg az Update- licensz használatát, hogy a Gasztria nem fizetett jogdíjat a Norbi.hu-nak. Schobert Norbert azonban kérdésünkre úgy nyilatkozott, hogy minőségi kifogások merültek fel a Gasztria által legyártott ételekkel szemben. Shobert szerint többek között az is előfordult, hogy - az amúgy hagyományos ételek forgalmazásával is foglalkozó cég - Update csomagolásba rejtette a nem reform ételeket.

Schobert úgy véli, a minőség iránti felelősség egyenlőtlenül oszlott meg a felek között, a garanciát jelentő apport hiánya pedig ellehetetlenítette a további együttműködést. (A licenszjogok visszavonása után a Norbi Egészségkonyha mint cég ugyan fennmaradt, ám tényleges működése - mint arra később kitérünk - megszűnt. Horovitz és Schobert eltérően nyilatkozott arról, hogy miért is nem szűnt meg korábban a cég.)

Új cég, új szakítás

Schobert a húsvéti ünnepek végével, 2006. április 18-án a Koller vezette Gastro-Futár Kft.-vel együttműködve beindította a Norbi Update Ételfutár Kft.-t, amelynek szintén két ügyvezető igazgatója volt: az előző társaságban a vidéki hálózat építéséért felelős Koller István és Rubint Réka. Ez a futárszolgálat már csak Update ételeket szolgáltatott, Koller elmondása szerint folyamatosan növekvő sikerrel. A vidéki nagyvárosok után a kisebb városokba is beette magát az Update-konyha, és egészen a következő húsvétig működött a korábbihoz hasonló alapokra helyezett vállalkozás.
Koller István szerint - aki csak 2006. októberéig töltött be a cégnél ügyvezetői megbízást, ám egészen 2007 áprilisáig részt vett annak tevékenységében - 2007 elején a Norbi márkanév iránti érdeklődés alábbhagyott, a Norbi Ételfutár forgalma visszaesett.

Schobert 2007 áprilisában, a korábbi szakításhoz hasonló váratlansággal és hirtelenséggel, megszüntette az együttműködést a Koller vezette Gastro-Futár Kft.-vel. Ezt követően májusban - ahogy ő fogalmazott - "visszament a gyökerekhez", azaz kizárólagos licensz-szerződést kötött hazai piacvezető Food Express Kft.-vel, amely mára a kizárólagos forgalmazójává vált az Update receptek alapján készített meleg ételeknek.

Amikor az első az igazi

Schobert a Food Expresszel felújított kapcsolatát azzal magyarázta, hogy ez a cég a mai napig az egyetlen, amely az EU-szabványoknak megfelelő termelőüzemmel rendelkezik, amely szerinte alapvető feltétele a biztonságos élelmiszergyártásnak. A Koller által a Norbi Ételfutár forgalmában tapasztalt visszaesés a fitnesztréner szavai szerint a számokban nem mutatkozott, de ismét minőségi panaszokkal kellett szembenéznie. Schobert említést tett a Gastrodate márkajelzés bevezetéséről is, amellyel - állítása szerint - a kínálatában szereplő Update termékeket akarta helyettesíteni a vállalkozás.


Vádak, rágalmak

Schobert és felesége azonban számos elvarratlan szálat hagyott maga mögött az Ételfutárnál - állítja Horovitz János. Elmondása szerint ismeretlen tettes a nagypénteki taggyűlés ideje alatt feltörte és letörölte a cég ügyfél-adatbázisát, az ott nyilvántartott megrendelési és kiszállítási adatokat pedig megsemmisítette - erről rendőrségi feljelentés is született. Horovitz megjegyezte, hogy később betekintést nyerhetett a Koller cége által fenntartott - és a Norbi Ételfutár által használt - adatbázisba, amely véleménye szerint feltűnő hasonlóságokat mutatott az ő cége által vezetettel, ám ennél tovább nem ment a találgatásokban. Schobert Norbert szerint a fentiek nem többek rágalmazásnál, az ügyben indított - aztán később újraindított - rendőrségi eljárást bizonyítékok hiányában megszüntették. Koller kérdésünkre kijelentette: az adatbázist ő és kollégái készítették.

Ismeretlen cégadatok

Amint arról korábban beszámoltunk, a cégbíróság online adatbázisában nem találtunk a vállalkozásról pénzügyi adatokat. Erre irányuló kérdésünkre Horovitz János elmondta, tudomása szerint a cég részéről sem 2005-ben, sem 2006-ban nem érkezett az adóhatóság felé bevallás. A könyveléssel megbízott Palotai Kristóf - aki azóta a Norbi Update Worldwide Zrt. gazdasági igazgatója - szerint azonban a Norbi Egészségkonyha pénzügyeinek elszámolása a szindikátusi felek együttműködésének megszűntéig, azaz 2006 áprilisáig tökéletesen rendben voltak. Mint mondta, az ezt követő időszakról - annak ellenére, hogy ő maradt továbbra is a cég könyvelője, csakúgy, ahogy Rubint és Horovitz annak ügyvezetői - azonban nincs tudomása, hiszen annak üzleti tevékenységét a 2006. április 14-i taggyűlést követően felfüggesztették.

Felszámolás, de miért?

Arra vonatkozóan, hogy a mire alapozva rendelte el tehát a Fővárosi Bíróság a cég felszámolását, azaz milyen követeléseknek nem tett eleget a vállalkozás, sem Palotai, sem Schobert nem tudott érdemi választ adni. Mint Palotai Kristóf elmondta, ő maga is levélben értesült a cég ellen indított eljárásról, a hitelezők kilétéről pedig a kérelmek október 23-i határidejéig fog értesülni.

Telefonszámla-bajok

Egy hitelezőről azonban már most van tudomásunk. Az egyik mobiltelefon-szolgáltató 4,6 millió forintot kér számon a Norbi Egészségkonyha Kft.-től, számlatartozás címén. Horovitz elmondása szerint ugyanis a vállalat által kötött flottaszerződés keretein belül kiosztott 70 mobiltelefon a licenszjogok megvonását követően nem került vissza a szolgáltatóhoz.
Arról, hogy kinél vannak ezek a telefonok, Horovitz nem tudott nyilatkozni, ám Koller szerint azok minden bizonnyal a "szétszéledt" alkalmazottaknál maradtak. Horovitz a mobilszolgáltatónál kérvényezte a telefonszámok letiltását, ám levélben arról értesítették, hogy egy, az övével ellentétes megkeresés is befutott, ami a telefonok letiltásának megszüntetését kérvényezte (erre csak a kft. ügyvezetőinek volt jogosultsága), ami alapján a tiltást feloldották. Ezt követően az "eltűnt" mobiltelefonokon mintegy 2,6 millió forint számlaforgalom keletkezett, ami a mai napig kiegyenlítetlen maradt - állítja Horovitz.