Nem kell félteni a munkánkat a gépektől

Jól is jöhet, ha recesszióba fordulna világgazdaság, szükség is van néha arra, hogy megtisztuljon a gazdaság – véli Hans-Paul Bürkner, a Boston Consulting Group elnöke. A Napi.hu-nak adott interjúban elmondta, a jelenlegi népesedési folyamatok tükrében csak a termelékenység javításával lehet gazdasági eredményeket elérni, ehhez viszont el kell oszlatni a technológiához fűződő hiedelmeket.
Rácz Gergő, 2019. november 13. szerda, 11:39
Fotó: Boston Consulting Group

Nem szabad örökké töretlen gazdasági növekedéssel számolni a világgazdaságban. Az se baj, ha Kína csak évi 6 százalékkal nő és Európában is visszaesik a bővülés, hiszen még így is érzékelhetően javul az emberek életminősége - mondta a lapunknak adott interjúban Hans-Paul Bürkner, a Boston Consulting Group (BCG) elnöke.

Nem kell mindenáron sima növekedésre törekedni, ez nem is reális. A tanácsadó cég német vezetője szerint az is tévedés, hogy mindenáron el kell kerülni a recessziót. Egy negatív fordulat pont abban tud nagy segítségére lenni a gazdaságnak, hogy kipucolja a "zombi" vállalatokat, kellenek az ilyen kilengések is.

Szerinte hozzá kell szoknunk, hogy nem érdemes visszavágyódni az évtizedekkel ezelőtti állapotokba, amikor még mások voltak a körülmények. A növekedést a csökkenő népesség mellett a termelékenység tudja biztosítani, de ennek is megvannak a korlátai.

Változó népesség

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fejlett piacokon, az emberek elégedettek a helyzetükkel, de nagyon aggódnak amiatt, hogy milyen jövő vár a gyerekeikre. A fejlődő piacokon ezzel szemben a jelenükkel nem elégedettek az emberek, viszont nagyon bizakodóak a jövőre nézve. "Ha valaki elmúlt 50 éves, akkor fel kell készülnie, hogy még évtizedekig dolgozni fog, nem tud pusztán a nyugdíjára támaszkodni" - mondta Bürkner.

Ez általános trend az idősödő társadalomban, emiatt Németországban és máshol is kitolódik a nyugdíjkorhatár. "Ez jó is, akik dolgoznak, nyitottabbak, nem magányosak, részei a közösségnek, és egészségesebbek. Nyilván nem azt képzelem, hogy egy 70 éves ember egy építkezésen dolgozzon, de nagyon sok munkakört még ilyen életkorban is el lehet végezni" - tette hozzá az elnök.

Bürkner ebben látja a gépek, a technológia szerepét, amelyek támogatást jelentenek az egyre idősebb munkavállalóknak, akiknél a technológia átveheti a munka teherhordó részét. A gépek abban is sok szerepet játszhatnak, hogy az idősek gondozásában segítsenek. "Tudom, hogy ez sokaknak ijesztő, de mi baj lenne azzal például, ha egy gép olvasna egy idős embernek, ha épp erre nincs emberei társ?" - mondta a szakember.

Nem kell félni

Sok kutatás szól arról, hogy mindenki elveszíti az állásást, mert már a gép fog dolgozni a gyárban, nem lesz szükség sofőrre, úgyhogy mindenki a megélhetése miatt aggódik. Mert a gépek majd megoldják.

Ez teljes badarság, ami elijeszti az embereket

- mondta arról a BCG vezetője, hogy ezek a félelmek, illetve a félelemek táplása teljesen alaptalan. Már csak azért is, mert a változások sokkal több időbe telnek mint azt sokan gondolnák. Így idővel biztos lesz önvezető autókra támaszkodó közlekedés, de nem 2025-ben.

Bürkner szerint azt az üzenetet kell nyomatékosítani, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy a technológia az emberekkel szemben állna. Ahogy öregszik a társadalom, a technológiára épp azért van szükség, hogy pótolja a kieső munkaerőt.

Az emberek hamarabb fogynak el, mint a munka

- mondta Bürkner.

A cél nem az, hogy lecseréljék embereket robotokra, hanem, hogy javuljon a termelékenységünk. Ebben a BCG nemzetközi tapasztalatai szerint szerepet vállalhat az állam, az oktatási rendszer, a civil szféra és a vállalatok is.

Ez a szerteágazó összefogás nagyon fontos, hogy a lehető legszélesebb társadalmi csoportokhoz eljussanak azok az ismeretek, amelyekkel a jövőben is képesek lesznek termelékeny tagjai maradni a munkaerőpiacnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.11.13 16:46

Teljesen igaza van. Már a XVII században is voltak ostoba géprombolók. Szrencséére elzavarták őket. Hol lennénk manapság, ha nem lennének gépek. Lets get digital!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.11.13 13:42

Sok digitális üzletmodell vonzereje abban rejlik, hogy eredeti értelemben nem is termelnek semmit! Régi cégek és bankok helyett, egy platformon át üzletelni nem teremt hozzáadott értéket. Ugyanez érvényes a fogyasztók célzott megnyerése személyes adatainak kiaknázásával. Gépek, autók, repülők, sínek, utak, épületek vállalkozási nyereségei és népgazdasági hasznai egymással egybe vethetők. Nem így az eBay és a Google népgazdasági hozzájárulásai. Óriási adathalmazok gépi összekötése, automatikus algoritmusok alapján hozott döntések gigantikus üzleteket erdeményeznek ? csak kérdés, kinek? Ebből nem lesz föltétlen ?jólét mindenkinek?, munkahely is csak kevés. A német eBay 80 munkatársa 3 mrd euró forgalmat bonyolít le, a YouTube-nál még kevesebb alkalmazott.
A következmények elég gyakrabban olvashatók: állami ? még jobban ? államokfeletti rendpolitika és okos politikai döntések nélkül a digitalizálás elsősorban szegénységet és gazdagságot generál! A társadalom szétfeszítése a szabályozatlanság hiánya miatt egyre erősödik. Ezt a szociológusok már évek óta jelzik és kritizálják: a középosztály egy felső és egy alsó középosztályra hasad szét ? tőkenyereségek, örökségek, gyerekeik egyenlőtlen oktatási esélyeik finoman választják el őket egymástól. A fölsejlő rossz jövő már most sok barna-fekete lerakódást kavar föl.
Ám a fenyegető helyzetet ki veszi komolyan? Gazdasági fórumokon jövő- és trendkutatók tolongnak és gyors fordulatot követelnek. Jövőfoglalkozásokról prédikálnak: storyteller, networker és coach-ok ? vagyis mesemondók, hálósítók és gondozók - mintha egy társadalom ebből valóban meg tudna élni! Nem alaptalanul bátorítják a fiatalokat, legyenek ?entrepreneure-?k és ne bízzák magukat az óriásvállalatok biztosnak hitt jövőjére. Okkal panaszolják, hogy No.-ban hiányzik a ?hibakultúra?, tilos hibázni.
Mit ér, ha sok német fiatal a start up-ba bele mer vágni, ha azon keveseket, akik sikeresek lesznek, az 5 óriás US szoftvercég azonnal fölvásárol? Ezzel vajon milyen népgazdasági probléma lesz megoldva, milyen munkahelyek létesülnek vagy szilárdulnak meg? Egy pillantással az USÁ-ba láthatjuk, hogy a leginnovatívabb digitális gazdaság sem ment meg semmilyen népgazdaságot. Míg Silicon Valley dübörög, a klasszikus ipar mindenütt halódik, munkanélkülieket, rezignációt és Trump-választókat produkálva./Precht, ökobetyár könyve/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html