Brüsszel az utolsó magyar programot is elfogadta

Jóváhagyta az Európai Bizottság Magyarország Halgazdálkodási Operatív Programját.
MTI, 2015. december 8. kedd, 22:53
Fotó: Reuters

A döntéssel az ország halgazdálkodásának fejlesztésére az előző időszakhoz képest 12 százalékkal magasabb összeg, mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet 2023-ig kell felhasználni.

A tájékoztatás szerint az első pályázati kiírások 2016 tavaszán várhatóak. A Miniszterelnökség a program keretében 11 pályázat meghirdetését tervezi 2016-ban a teljes forráskeret megnyitásával.

A halgazdálkodás fejlesztésének és támogatásának kiemelt célja a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, valamint a hagyományos tógazdasági haltermelés versenyképességének növelése. A biodiverzitás megőrzése vagy növelése mellett az akvakultúra fenntarthatóságát alternatív energiaforrások használatával, illetve a környezetterhelés csökkentésével kívánja biztosítani a kormány.

További fontos cél az új fajok termelésbe vonásának segítése, az intenzív, innovatív technológiákat alkalmazó haltermelés fejlesztése és a halfeldolgozás támogatása. A halfogyasztás ösztönzésre a jövőben is indulnak kampányok, fokozottan ügyelve arra, hogy minél több halétel szerepeljen a közétkeztetésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK