Brüsszel magyarázatot kér a magyar kormánytól

Az Európai Bizottság közölte kedden, hogy azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, miért függesztette fel a menekültek más uniós tagállamokból való visszafogadását. A dublini rendelet tiszteletben tartására szólított fel az osztrák belügyminiszter. Az APA értesülése szerint Perényi János bécsi magyar nagykövetet bekérették az osztrák külügyminisztériumba.
Inforádió, MTI, 2015. június 23. kedd, 21:21
Fotó: Reuters

Miután Magyarország technikai okokkal magyarázta lépését más államoknak, az Európai Unió tudni akarja, hogy milyen lépések történtek a probléma megoldására - jelentette a Reuters hírügynökség egy uniós szóvivőre hivatkozva.

"Minthogy a dublini rendelet (az EU egyik menekültügyi jogszabálya) nem tartalmaz olyan lehetőséget, amely szerint a fogadó tagállamok felfüggeszthetnék a menekültek átvételét, a bizottság azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, hogy milyen természetű és kiterjedésű technikai akadályról van szó, és milyen intézkedések történtek ennek kezelésére" - jelentette ki a bizottság egyik szóvivője.

A bécsi magyar nagykövetet bekérették az osztrák külügyminisztériumba

Az úgynevezett dublini rendelet (Dublin III.) az EU egyik menekültügyi jogszabálya, melynek értelmében a menekültek csak abban az uniós tagállamban nyújthatnak be menedékkérelmet, ahol először léptek az európai közösség területére. Ezután e menedékkérők ügyében csak az adott ország hatóságai illetékesek, ezért a többi uniós tagállamból visszaküldhetik a menedékkérőt az adott tagállamba.

Az EU egyik menekültügyi jogszabálya, az úgynevezett dublini rendelet tiszteletben tartására szólított fel az osztrák belügyminiszter, miután Magyarország kedden bejelentette, hogy felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból.

Johanna Mikl-Leitner az APA osztrák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy aki továbbra is határok nélküli Európát akar, annak be kell tartani a schengeni határokat, s ugyanez vonatkozik a dublini rendeletre is.

A belügyminiszter elmondta: Ausztria kész segíteni Magyarországnak a nehéz helyzetben. Negyven rendőrt küldünk a szerb-magyar határhoz, egyértelmű, hogy egy ilyen segítség nem szabad, hogy egyoldalú maradjon - mondta a belügyminiszter.

Az APA értesülése szerint Perényi János bécsi magyar nagykövetet bekérették az osztrák külügyminisztériumba.

Perényi János és Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden tájékoztatta az osztrák sajtót arról, hogy Magyarország technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti a Magyarországra tartó menekültek fogadását. - Mindannyian európai megoldást akarunk, azonban meg kell védenünk a magyar érdekeket és a lakosságot - mondta Kovács Zoltán a Die Presse című osztrák lapnak adott nyilatkozatában.

Az osztrák belügyminiszter csaknem két hete felfüggesztette az új menekültügyi eljárásokat, így jelezve, hogy Ausztria tehermentesítésére uniós szinten várnak megoldást. A Bevándorlási Hivatal összes munkatársát olyan ügyek kivizsgálására csoportosították át, amelyekben a menedékkérők vélhetően már beadtak kérelmet egy másik országban. Miközben az újonnan jövő menekülteket Ausztria továbbra is regisztrálja és befogadja, az új kérelmek elbírálását további intézkedésig felfüggesztették.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint az év eleje óta 620 menedékkérőt irányítottak át másik uniós tagországba a dublini rendelet értelmében. A szóvivő becslése szerint a menedékkérők negyedéről van szó. A legtöbben Magyarországból és Olaszországból érkeznek, azonban pontos országokra lebontott statisztika nem áll rendelkezésre.

A Die Presse szerint a magyar döntés közvetlenül érinti Ausztriát, és a láncreakciót indíthat el, érintve ezzel legközelebb Olaszországot.

"Technikai okokból" lépett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti "a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását" - a menekültek visszafogadását más uniós országokból - a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal - közölte korábban a Belügyminisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.10.11 07:44

Azóta is "annyit is ér!" a dublini rendelet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.06.24 14:06

Brüsszelnek a magyarázat: USA bérenc gyarmatartók!
Elüldözttek a földjeikről a szerencsétleneket és nem fogadjátok be őket. Magyarországra toljátok őket.
A magyar megint példát mutat emberiességből a világnak.
Eltartja a rablók áldozatait akiket senki nem fogad be.
Megint nem leborulnak a lábaink elé hanem ordibálják: bűnös vagy! Bűnös vagy!...mint a farizeusok Pilatus előtt: Jézust! Jézust!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.06.24 13:55

Magyarázatot???
Nem engedik be a menekülteket,sőt a már ott lévőket is adják vissza.Akkor milyen magyarázatot,és kitől???
Mi hová tegyük őket???És kiket?Azokat az agresszív egyéneket akik a francia angol határon balhéznak?Így viselkedik egy igazán dolgozni,beilleszkedni akaró tényleges menekült?Netán bűnözők,akiknek hazájukban már nincs "lehetőségük".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.06.24 13:27

Magyarázatot tudunk adni , paripát zabot nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.06.24 13:25

hunorti, te szerencsetlen. Meg jobbajobb vagy illiber nev alatt futottal, amikor beegtel a Loire volgye meg az illuminatisok nem letezo kapcsolataval, tevedve nehany evszazadot es nehany szaz kilometert. Azota szivatlak ezzel. Amilyen hulye vagy, meg ra is cuppansz. Csak, hogy tudd: nincsenek Loire-volgyi iluminatusok, max. a te beteg agyadban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html