A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárának tájékoztatása szerint a kormányfő a Bruegel Intézet meghívására előadást tart majd Brüsszelben az eurózóna megerősítésének lehetséges forgatókönyvéről és annak az Európai Unióra gyakorolt lehetséges hatásairól. Az előadás moderátora Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank korábbi elnöke lesz, és Orbán Viktor mellett az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának elnöke, Elmar Brok is ismereti álláspontját a hallgatósággal.

A miniszterelnök megbeszélést folytat majd José Manuel Barroso mellett Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével is, akivel az uniós országok állam-, illetve kormányfőit összefogó testület következő ülésének napirendjén szereplő költségvetési perspektíva kérdését tekintik át. A brüsszeli program zárásaként a kormányfő találkozik Martin Schulzcal, az EP elnökével - közölte Szijjártó Péter. A Népszabadság értesülései szerint azért lobbizik Barrosónál a miniszterelnök, mert szeretné elérni, hogy szüntessék meg a túlzottdeficit-eljárást, illetve, hogy a hétéves uniós költségvetési tárgyalás során mérsékelje a magyar forrásvesztést.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország egy igazi európai sikertörténetnek számít, hiszen azon kevés európai uniós tagállam egyike, amely amellett, hogy képes három százalék alatt tartani költségvetési hiányát, folyamatosan csökkenti államadósságát, és növelni tudja versenyképességét.