Budapesten ezerdarabos biciklikölcsönző indul

A fővárosi közgyűlés várhatóan május végén dönt a BuBi (közbicikli)-projektről, amelynek köszönhetően a fővárosban több helyen lehet majd kerékpárt kölcsönözni. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az elmúlt hónapokban dolgozott az ehhez szükséges európai uniós támogatás megszerzésén, és úgy látják, hogy sikerrel járhatnak, és a 900 millió forint támogatást megkaphatja a beruházás − tájékoztatta lapunkat a BKK.
Diószegi József, 2011. május 3. kedd, 05:30
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számából

A társaság szerint célja, hogy integrált fejlesztések induljanak, és az egyes közlekedési ágazatok optimális együttműködése valósuljon meg. Ebben a kerékpár szerepét a városi rövid utazás kiváltásában, a munkába járó ingázó forgalom alternatívájaként, nagyobb távolságoknál a közösségi közlekedéssel kombinálva látják. A BuBi projekt keretében a belváros közel 13 négyzetkilométeres területén Pesten 58, Bel-Budán 15 és a Margitszigeten egy állomás jönne létre. Az összesen 1011 kerékpárból álló rendszer állomásai átlagosan 560 méterre esnének egymástól, a projekt összköltsége 1,1 milliárd forint, a forgalomtechnikai kiegészítések nélkül.

A közbiciklirendszer megfelelő használatához szükséges az utak kerékpárosbarát átalakítása is. Az ehhez készült többfázisú intézkedési csomag forgalomtechnikai fejlesztéseket tartalmaz, amely előfeltétele a BuBi átadásának, az erre elkülönített források már ma is szerepelnek a főváros költségvetésében, a beruházásokat a BKK valósítja meg. Idén uniós támogatással várhatóan több mint 16 kilométerrel bővül a kerékpárút-hálózat: a fejlesztés több kerületet érint, főleg a külvárosi részeken, a beruházás költsége csaknem 800 millió forint. Az önrészek fedezetét a fővárosi költségvetés februárban biztosította, a kivitelezői közbeszerzési eljárások folyamatban vannak.

Kerékpáros utak budapesten (kilométer)
Úttesten43
Kerékpársáv8
Önálló kerékpárút64
Osztott gyalog-és kerékpárút49
Osztatlan gyalog-és kerékpárút23
Összesen187

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

icarusdes, 2011.05.06 15:14

@zildi41: Esetleg érdemes ezt megnézni http://www.kenyi.hu/
Egyébként nem muszáj ragaszkodni a bringautakhoz :) Egyáltalán nem vészes a közlekedés az úton, ha valaki ismeri a kreszt és be is tartja :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zildi41, 2011.05.03 09:01

NAGYON, NAGYON JÓ LETT VOLNA EGY BP.-I TÉRKÉP EZEKRŐL AZ UTAKRÓL, MERT ÍGY KEVESET MOND ANNAK, AKI NETÁN BICIKLIN SZERETNE MUNKÁBA MENNI.
NEM TUD UTAT TERVEZNI.
Azt már érdemes lenne kinyomtatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html