Büdzsé 2019: Magyarország igazi adóparadicsom

Bár papíron 9 százalék a társasági adó kulcsa Magyarországon, valójában 4,9 százalékot fizetnek a vállalatok - számolta ki a 2019-es költségvetési törvényjavaslatból az mfor.hu.
Domokos László, 2018. július 5. csütörtök, 11:03
Fotó: Reuters

Már a 9 százalék is a legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban, a 4,9 százalékos effektív adószint viszont világszerte a nagyon kedvező adózási környezetet biztosító adóparadicsomok közé sorolja Magyarországot - írta a portál.

Az effektív adó azt mutatja, hogy a különböző adóalap csökkentő tételek, kedvezmények figyelembe vételével valójában mennyi adót fizetnek a cégek. Természetesen az 5 százalékos adószint annak köszönhető, hogy a legnagyobb cégek tudják jobban csökkenteni adóalapjukat, akár nullához közelítve a ténylegesen fizetendő adójukat.

A 2019-es költségvetési javaslat szerint ugyanis összesen 8509,4 milliárd forint adózás előtti nyereség keletkezik a cégeknél. Ebből a társasági adó alapjába 5657,7 milliárd tartozik majd bele. A 9 százalékos adómérték alapján a számított adó 509,2 milliárd forint lenne, ebből jönnek le mentességek, kedvezmények és a visszatartott adó 82,4 milliárdja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.07.05 11:50

csak paradox módon a hazai adórendszer a maygarokat diszkriminálja, míg a külföldi tulajdonú cégeket jelentős adóelőnyben részesíti akkor is , ha azok nem exportőr, hanem a magyar piacból élő szolgáltató cégek.

ez nem az adókedvezményeket jelenti, hanem azt, hogy a külföldi tulajdonos adómentesen kiviheti az osztalékot, míg a magyar tulajdonosnak 15% adót plusz 14% ehót kell fizetnie.

ez aztán igencsak ösztönzi az off shore cégeken keresztüli cégtulajdonlást, ezzel kerülik el az adót és az ehot.

a szlovákok ügyesebben csinálják, náluk 22% a nyereségadó, viszont az osztalék teljesen adó és járulékmentes, tehát nincs értelme az off shore tulajdonlásnak, a pénzt kitalicskázó szolgáltató multik pedig többet fizetnek.

illetve szlovákiában sokkal magasabb az értékcsökkenés leírása, ami ösztönzi a beruházásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html