Bukik az állam a letelepedési kötvényeken - Varga

Azt szeretnénk, ha érdemben hozzá lehetne nyúlni a letelepedési kötvény kondícióihoz, az elmúlt három év során a magyar államadósság finanszírozásában a körülmények jelentősen megváltoztak, az év végén az államadósság finanszírozásának filozófiáját újragondolja a kormányzat - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
MTI, 2016. október 28. péntek, 13:01
Fotó: Napi.hu

Az eszközöket újra kell értékelni, a letelepedési kötvény is azon papírok közé tartozik, amelyik körül jelentősen megváltoztak a feltételek. Azt szeretnék elérni, ha a letelepedési kötvény kamata változna, mert a mostani piaci kamatoktól eltér, és ez a magyar állam szempontjából drágább finanszírozásnak minősül. A kormány azt is el akarja érni, hogy a költségei is jelentősen csökkenjenek.

Azt gondoljuk, hogy ha olcsó finanszírozási forrásokat tudunk bevonni, és alacsonyabb kamatozással tudunk kötvényeket kibocsátani, akkor e kötvény feltételeinek is változnia kell - tette hozzá a politikus. Meg kell várni egy újabb hitelminősítői véleményt, mert lehet, hogy erre az eszközre a jelenlegi formájában nincs szükség, de nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a jövőben esetleg újból szükség lesz rá.

Ha a következő időszakban nem is használjuk a mostani formájában, érdemes a fegyvertárban tartani, érdemes azon eszközök között tartani, amelyek a finanszírozásban szerepet játszhatnak - mondta Varga Mihály.

Eddig egymilliárd euró bevétel folyt be a letelepedési kötvényekből és a prémium euró magyar államkötvényekkel (pemák) együtt ez tette lehetővé, hogy a magyar államnak ebben az évben nem kellett "kimennie a nemzetközi tőkepiacokra, nem kellett devizakötvényt kibocsátania". Varga szerint téved, aki a letelepedési kötvényt összeköti az alkotmányozással.

A Világgazdaságnak az ÁKK-ra hivatkozó legutóbbi híre szerint az egyenként 50 ezer euró névértékű letelepedési kötvényből áprilisban 714-et értékesített az ÁKK, míg 2016 első negyedévében összesen 528-at. A magyarországi letelepedési engedélyhez a korábbi 250 ezer euró helyett 2015. január 1-jétől már legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni a kötvényekből.

A lap szerint az idei értékesítések az áprilisi növekedés ellenére elmaradtak az egy évvel korábbitól. A kötvényekért a letelepedni szándékozók által kifizetett 62,1 millió euróból 56,1 millió, közel 17,7 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, a többi a kötvényekre vevőket kereső négy társaságot illeti meg. Az ő hasznukat növeli még az a 45 ezer eurós kezelési költség is, amelyet fejenként kérnek el a kötvényt vásároló külföldiektől, akiknek mintegy 85 százaléka kínai, 7 százaléka pedig orosz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.10.28 14:26

A számokkal nem mernek előhozakodni, bár már megjelent egy 5 milliárd forintos direkt veszteség, ami nem is olyan nagy ár, hogy importálhattunk többezer nemzetközi maffiózót, és még hitelt is felvettünk és még a ahazi maffozók is ki lettek tömve.
Sajnos azt kell mondanom, hogy nem az az érdekes ki mondja, hanem hogy mit mond, lehet vonának is igaza függetlenül hogy jobbikos ebben a trágya ügyben, és baloldal óriásit hibázik, ha nem áll teljes mellszélességgel a letelepedési kötvény betiltása ügye mellé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2016.10.28 14:08

Akkor ép ideje megnézni, hogy mennyi adót fizetnek a kötvényeket eladó vállalkozások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html