Mostantól erre számíthat az átlagos adózó

Egy-egy magyar dolgozónak 100 forintból közel 60 forint jut, több mint 40 forint pedig az államkasszában landol. A Buksza teoretikus fizetésmatekjából kiderül az is, mennyi lehet az idei átlagos nettó.
Csernátony Csaba, 2021. január 9. szombat, 11:35
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A bruttó fizetések alapján fizetendő terhek - járulékok, adók - többsége nem változott januártól, legutóbb a szociális hozzájárulási adó mértéke változott, tavaly júliustól ugyanis 15,5 százalékra csökkent a korábbi 17,5 százalékról.

A Buksza (Napi.hu szerkesztőségi blogja) az évindítás és a legfrissebb KSH-s fizetési statisztika megjelenése apropóján azt nézte meg, ha tavalyi - az év első tízhavi - 395 ezer forintos bruttót kapja valaki januártól azaz nem kap béremelést és nincs családja, akkor mennyi lesz idén a nettója és mennyi az elvonás. Valamint azt, ha 3, 5, illetve 8 százalékkal emelkedik ez az összeg, akkor mennyi marad nettóban és mennyi megy az államnak.

 

A fenti adatgrafikán látszik, hogy a 395 ezer forintos átlagos bruttó, ebből adódóan 263 ezer forintos nettó fizetés összesen 462 ezer forintjába kerül a munkáltatónak. A feltételezett 3-8 százalékos bruttóbér-emelés eredményeként pedig a nettó összegek 271-284 ezer forintra emelkedhetnek.

Az is kiderül a számokból, hogy a munkáltató által egy dolgozóra kifizetett teljes összeg, vagyis a munkaerő-költség 57 százaléka marad a család nélküli dolgozónál, az elvonás pedig több mint 40 százalékos. Vagyis egy-egy dolgozóhoz jutó 100 ezer forint nettóra közel 180 ezer forintot fizet ki a munkáltató. Ezt nevezik adóéknek, amely megmutatja, hogy a teljes munkaerőköltségből mennyit kap meg ténylegesen a dolgozó. Önmagában az, hogy magas ez az arány, vagy éppen alacsony nem hordoz információt, más számokkal is össze kell hasonlítani. Magyarországon sok feladatot lát el az állam, az oktatástól kezdve az egészségügyön át a bürokratikus rendszer fenntartásáig.

Mindenesetre nemzetközi szinten magasnak számít az adóék, ez a Mazars, nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég tavaly megjelent elemzéséből is kiderült. Csizmadia Heléna, a Mazars adóigazgatója ugyanis azt mondta:  A magyar adóék mértéke a régióban példátlanul magas. A családi adókedvezmények nyomán más lesz a helyzet, ha háromgyermekes munkavállalók esetében vizsgáljuk a terheket: a munkavállalói terhek erodálódnak, így a harmadik legmagasabb nettót vihetik haza a magyarok. A Mazars-elemzésből bemutatta a magyar adórendszer kétarcúságát is. A társadalombiztosítási járulékok 2020-ra tervezett befizetései megközelítik az 5500 milliárd forintot, ahogy a személyi jövedelemadó része is 2500 milliárdosra rúg. Eközben a társasági adóból várt büdzsébevételek az 500-600 milliárd forintos tartományban mozognak.

Ugyanakkor tény az is, hogy Magyarországon az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Tax Policy Reforms 2020 tanulmánya szerint 2017 és 2018 között az Amerikai Egyesült Államok után Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékponttal a GDP-arányos adóterhelés. Erről Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt tavaly szeptemberben. Míg az országok 70 százalékánál adóemelést mértek, Magyarországon a 2008-as 39,5 százalékról 2018-ban 36,6 százalékra csökkent a GDP-arányos adóterhelés, ezzel Írország után hazánkban volt a legnagyobb mértékű az előrelépés. A tanulmány szerint 2018-ra 39 országból 28 államban - például Görögországban, Franciaországban, Portugáliában, Szlovákiában - a bruttó hazai termékhez viszonyított adó magasabb lett, mint 2008-ban volt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2021.01.10 08:10

@Brennus: Ha már jajj a legyőzötteknek, legalább ne elménckedjünk ! Nem marad semmi a lakosságnál, legfeljebb nem veszik el tőlük ! A kormány ma már parlament nélkül is adóztat, mit neki a törvények. Emel ész nélkül mindent, amihez hozzáfér, elveszi a pénzt, amit egyenesen nem mert megtenni. A netto, elkölthető pénzek értéke egyre csökken, egyre távolodik a polgári élet megteremtésének lehetősége a fiataloknál. Novák sírós arcát nézve ez nem a véletlen műve. A népet előbb szegénnyé, majd katolikussá akarják tenni ! Minek is hazudnánk .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2021.01.10 08:05

Hja, és annak harmada további elvonás alá esik ......csak !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.09 15:51

@europeer: Hernádi Judit énekelte egykor:
kérlek ezt ne, hazudni nem kell

A Portfolio 2018. július 13. 10:16 "Egyre kevesebbet vesz el a magyar állam a fizetésekből" című cikkében található oszlopdiagramokból megtudható, hogy Az adóék ennek fokozatosan csökken a következő évekre előretekintve. (Az adóék mutatója azt fejezi ki, hogy a munkáltató által kifizetett bruttó bérköltségből [nettó kereset, illetve munkavállalói és munkáltatói terhek] mekkora részt von el az állam.) A tavalyi évben ez az arány 46,2 százalék volt, gyermektelen átlagos jövedelmet élvező munkavállaló adóéke, míg, kétgyermekes család esetében 2018-ban az adóék 35,8 % volt, ezzel az EU államok több, mint felét megelőzve.


Egyre kisebb az adóék Magyarországon
2020. 09. 16. 11:00 Járdi Roland , Világgazdaság.
Az OECD legfrissebb Taxing Wages 2020 kiadványa szerint 2019-ben 2018-hoz képest Magyarországon 0,5 százalékponttal, 2015-höz képest pedig 4,4 százalékponttal csökkent a foglalkoztatottak után fizetendő adók és járulékok mértéke. Hazánk az utóbbi esetén ezzel a vizsgált 37 ország közül a legnagyobb csökkenést érte el 2019-ben. Azt, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, érzékeltetheti, hogy 2019-ben csak a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése mintegy 160 milliárd forintot hagyott a munkáltatóknál.

A 2000-es években (amikor még Gyurcsány vezetgetett minket a Fényes Ösvényen a Fényes Jövő felé) rendre 53-54 százalékot ért el a(z adóék) mértéke, 2013-ban is még 49 százalékos volt ez az arány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.09 12:37

@europeer: javítás: mivel a 60 Ft-ból, nem 40-ből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.09 12:34

Ez jobban hangzik mint Fleto idejében, amikor 100 Ft-ból 136 Ft-ot kellett volna kifizetnie minden vállalkozónak. Ezt a Manager Magazin 2006 márciusi számában lehetett olvasni.
Csak azt nem írták le, hogy hogyan lehet azt kifizetni.
"100 forintból közel 60 forint jut, több mint 40 forint pedig az államkasszában landol"
Egyébként ez az adat sem teljesen igaz, mivel a 40 Ft-ból 27% áfa szintén az államnál landol.
És ebben nincs benne a nem fizetésekből levont adók, állami kiadások, mint például a kötelező biztosításban fizetendő baleseti adó, a súlyadó, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html