Változás lesz a gyümölcsöknél, zöldségeknél

A sertéshúsok után jön a "zászlózás" az ömlesztett gyümölcsöknél és zöldségeknél. Az sem lesz mindegy, mekkora betűkkel lesz kiírva, honna jött a termék.
Csernátony Csaba, 2020. június 27. szombat, 10:46
Fotó: Napi.hu

A jövőben könnyebben tudnak választani zöldséget és gyümölcsöt a vásárlók egy új - a Magyar Közlönyben pénteken megjelent - rendelet szerint.

Az uniós szabályokból adódó rendelet lényege, hogy júliustól 15-től a nem előrecsomagolt, azaz pultról elvehető ömlesztett gyümölcsök és zöldségek származási helyét zászlókkal kell feltüntetni.

Elektronikus vagy fizikai hordozón ki kell írni a zöldégek és gyümölcsök származási helyét. Vagyis a digitális vagy hagyományos árcímkére vagy táblára rá kell írni, honnan jött a termék. A feliratnak legalább 5 milliméter, azaz fél centi magasnak kell lennie.

A rendelet azt írja:

A helyi termelői piac kivételével grafikai ábrázolással a származási ország zászlóját, legalább 50 mm×30 mm méretben, ha a származási ország Magyarország.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha Magyarországon termett az adott zöldség vagy gyümölcs, akkor ki kell tenni egy - legalább - 5x3 centis magyar zászlót. (A helyi termelői piacokon ez nem kötelező.)

A sertéshúsoknál már van ilyen

A zászlós megoldás nem új dolog: idén január közepe óta már a nem előrecsomagolt, friss sertéshúsoknál kell alkalmazniuk a kereskedőknek. A sertéshúsok esetében a 200 négyzetméteresnél nagyobb boltokban zászlókkal kell jelezni, honnan érkezett a hús. A születés, a tartás helye és a vágás helye dönti el azt, hogy milyen zászlót kell kitűzni. Abban az esetben, ha ez a három megegyezik, akkor származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor az állattartás és a vágás helyét két külön zászlóval kell jelölni.

Január 15-től nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a nagyobb boltok húspultjaiban kapható nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antal100, 2020.06.27 11:54

Inkább kérdésem lenne, mert a szöveg nem egyértelmű: A termelői piacon az ár és származási hely feltüntetése kötelező, és csak a zászló nem lesz kötelező?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html