Büntetés az MNB-nek

Kétmillió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) és a Magyar Államkincstárat (MÁK) a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel egy foglalkoztatás egészségügyi tenderen kirívóan alacsony árat ajánló szolgáltatót fogadtak el nyertesnek - a Közbeszerzési Értesítőben megjelent határozatról az MTI számolt be.
NAPI Online, 2007. október 28. vasárnap, 13:17
Fotó:

Májusban hirdetett nyílt közbeszerzési eljárást az MNB és a MÁK budapesti központja valamint közép-magyarországi regionális igazgatósága. Az ajánlattevőknek mindkét intézményben foglakoztatás-egészségügyi, az MNB-ben pedig - ezen felül - szakorvosi szolgáltatásokra kellett ajánlatot tenniük.

A július 16-án felbontott hat ajánlat közül az Oxivit Kft.-é volt a legolcsóbb. (Az ajánlatkérők tévesen Zrt.-nek titulálták az eljárás során ezt a céget, de ezt nem fogta fel komoly jogsértésnek a döntőbizottság). A legolcsóbb ajánlatban a foglalkoztatás-egészségügyi szolgáltatásra megadott személyenkénti havi 374 forint fele-negyede volt a többi ajánlatnak, de még kirívóbb volt a szakorvosi szolgáltatásra adott 319 forintos ajánlat. (Erre mások 1200-2999 forintos ajánlatot adtak, személyenként és havonta számolva.)

A legalacsonyabb ár feltűnt az ajánlatkérőknek is, így magyarázatot kértek rá. A válasz lényege az volt, hogy hosszú évek tapasztalata szerint az ajánlati ár fedezi a költségeiket. Így végül ezt az ajánlatot fogadták el nyertesnek.

A döntőbizottságnál az egyik vesztes, a Főnix SOS Zrt. támadta meg a közbeszerzést lezáró döntést. A döntőbizottság megtiltotta a szerződéskötést a nyertessel, majd az eljárás során megállapította, hogy az ajánlatkérők valóban kirívóan alacsony árat fogadtak el győztesnek. Az Oxivit által kalkulált díjak ugyanis nem tartalmaztak több tételt, például a felhasznált anyagokét, és a veszélyes hulladékok elszállítását, kezelését.

Így a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, és 2 millió forintra bírságolta az ajánlatkérőket.

HOZZÁSZÓLÁSOK