Nem jött be a kormány nagy terve - íme, meglepő számok

A kormányzati átszervezés nem eredményezte a bürokrácia csökkenését a Policy Agenda kutatása szerint: a vezetői szintek csökkentek, de a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma nem.
Vég Márton, 2018. október 3. szerda, 10:14
Fotó: Napi.hu

A tavalyi év költségvetésének zárszámadása alapján az látszik, hogy 2017-re a központi költségvetés által foglalkoztatottak száma 560 ezer főre nőtt. Ez 4 ezer fővel több, mint a 2016. évi adat. Annak ellenére, hogy több háttérintézményt is összevontak, valójában a bürokrácia csökkenése nem érződik - derül ki a Policy Agenda (PA) kutatóközpont elemzéséből.

A gazdasági válság óta 315 ezer fővel nőtt a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma. Ennek a növekedésnek a jelentős része abból fakad, hogy a kormány magához vonta az egészségügyi intézmények és a közoktatási rendszer irányítását. Ezáltal a korábbi "önkormányzati dolgozók" hirtelen kormányzati alkalmazottak lettek. A PA elemzése szerint a kormányban 2010-ben a köztisztviselők, kormánytisztviselők és közalkalmazottak között 12,6 ezer fő vezető volt, akiknek a rendszeres személyi juttatásai 69 milliárd forintot tettek ki. Ugyanezen munkavállalói kör létszáma 2017-ben 17,8 ezer fő volt, amely már 119,7 milliárd forintot "vitt el" a közös büdzséből.

A kormányzati struktúra átszervezése annyiban látszik, hogy az elmúlt évekhez képest valóban mintegy 1000 fővel csökkent a vezetői szinteken dolgozók létszáma. Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy a kormányzati "felső vezetésre" (miniszterelnök, miniszterek, kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok, miniszteri biztosok, államtitkárok) elköltött rendszeres személyi juttatások a 2014-es 3,6 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra nőttek tavaly - írta a PA.

A kép forrása: Hornyák Dániel/Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2018.10.03 13:23

Az aktivistákat és a hozzátartozókat a vajdának el kell helyezni. A kis embereket kis beosztásba, a nagyobbakat érdemeik szerint. Így maradnak az aktivisták aktívak. A számlát mi fizetjük, 27%-os világrekord áfa...csak nekünk...csak most...az EU 3. legnagyobb munkát terhelő adója ( csak a német és a belga szint nagyobb)?.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.10.03 11:05

A kormányzati struktúra átszervezésből történő létszámcsökkenés eredményeként az onnan kikerülők a közszféra egyéb területein és az állami cégeknél kaptak vezető beosztást miniszteri, vagy azt meghaladó jövedelemmel. A hatékonyság növekedése bőven negatív tartományban!
Ezeken a helyeken a vezetők száma és a vezetői szintek is jelentősen növekedtek.
Lássuk, mer-e ezzel vitatkozni velem? :-)
A NER nem hagyja az elvtársakat az út szélén, gondoskodik a jövőjükről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html