Lesz elég vetőmag az őszi vetéshez

Bár minőségi problémák miatt térségi és fajtahiányok előfordulhatnak, összességében lesz elegendő vetőmag az őszi kalászosok vetéséhez, amelyek vetőmagjának nettó irányára 101 ezer forint tonnánként.
Tóth László Levente, 2019. augusztus 26. hétfő, 10:02
Fotó: Napi.hu

Az őszi vetési szezon előtt idén is felmérte a vetőmagpiaci helyzetet a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai bizottsága - tudtuk meg Takács Gézától, a szervezet elnökétől. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szaporító területekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatóját is figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. Minőségi problémák miatt ugyanakkor térségi és fajtahiányok előfordulhatnak.

Takács Géza kifejtette: a szakmai szervezet tagjaitól kapott információk alapján az előző évhez képest jelentős mértékben csökkent az őszi kalászos vetőmagok tavalyról megmaradt mennyisége, ez azonban nem gyakorol érdemi hatást az új termésű készletekre. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza tekintetében hektáronként 5,5-6,4 tonna közötti. Az őszi árpa esetében a tagok magasabb, 5,5-7,5 tonna közötti termésátlagot jeleztek. A tritikálénak a tavalyi évhez képest alacsonyabb, 4-5,4 tonnás a termése hektáronként.

A Vetőmag Szövetség prognózisa szerint minőség vonatkozásában a várakozások országrészenként eltérnek: búza esetében a dél-alföldi régióban csírázóképességi és vetőmag "tisztasági-áthullási" problémák jelentkezhetnek. A piaci szereplők ezért a kalászos terményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerő költség-hányad növekedés is érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának enyhe növekedésében.

A széleskörű adatgyűjtést követően a Vetőmag Szövetség idén is közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat, amely nettó 101 ezer forint tonnánként. Ez a mennyiség zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ártájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

Takács Géza hozzátette: az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kap pontos képet a szövetség. Egyelőre azt lehet biztosan tudni, hogy 2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, 2017-ben 94 ezer, 2018-ban pedig 99 ezer forintért kelt el egy tonna őszi búza vetőmag a piacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK