Kiss Péter szocialista politikus aziránt érdeklődött a nemzetgazdasági miniszternél, hogy lezárultak-e az egyeztetések az Európai Bizottság illetékeseivel a hazai cafeteria rendszer új szabályaival kapcsolatosan? A tárcavezető válaszában emlékeztet arra, hogy a kötelezettségszegési eljárások több szakaszból állnak. "Az Európai Bizottság által június 22-én kiadott hivatalos felszólítás ezek közül az első. A jelzett kifogásokra a magyar hatóságok a megadott határidőben, július 20-án írásban válaszoltak. A Bizottság jelenleg mérlegeli a magyar érveket és a későbbiekben dönt az eljárás folytatásáról, vagy leállításáról. Ez egyelő re még nem történt meg, így érdemi fejleményről nem tudok beszámolni" - írta a miniszter.

Az Európai Bizottság június 21-én jelentette be, hogy a magyarországi cafeteria-rendszer miatt kötelezettségszegési eljárást indít hazánk ellen.

Így érvelt a kormány

A tárcavezető azt is kiemelte, hogy a kormány meglátása szerint "mind az Erzsébet-utalvány, mind a SZÉP Kártya vonatkozásában meggyőző érvekkel védte meg a hazai szabályozást".

Matolcsy György az Erzsébet-programról szólva megjegyezte, hogy ennek keretében már idén több mint 100 ezer rászoruló, ebből több mint tizennégyezer gyermek jutott kedvezményes üdüléshez. "Fontos hangsúlyozni, hogy az Európai Unóban nem közösségi, hanem teljes mértékben tagállami hatáskör a szociális ellátórendszer kiépítése, működtetése, valamint a szociális biztonság megteremtése. Ennek megfelelően a szociális ügy minden tagállam belügye. Magyarország helyes útra lépett akkor, amikor átalakította a cafeteria rendszerét, és az utalványozási piac hasznát konkrétan nevesített közjó finanszírozására fordítja" - érvelt a nemzetgazdasági miniszter, aki hozzátette: a SZÉP Kártya népszerűségét igazolják a forgalmi adatok. Hangsúlyozta: az EU-s eljárásnak nem lehet olyan eredménye, ami akár a kártyatulajdonosokat, akár az elfogadóhelyeket hátrányosan érinti.

Válaszlevele végén Matolcsy György az ellenzéki politikus türelmét kéri és az eljárás lezárulta után tájékoztatást ad az ügyről.