Cafeteria: nagyon fontos változásról dönthetnek ma

A kormány benyújtotta a Parlament törvényalkotási bizottságának a tavaszi adócsomag módosító javaslataként az új cafeteria-szabályokat, amelyet a bizottság ma tárgyal - adta hírül az NGM.
Napi.hu, 2016. június 2. csütörtök, 11:45
Fotó: Napi.hu

A kormány nem először nyúl a cafeteria-rendszerhez, ám az uniós kifogások után át kellett alakítani a 2010 után kialakított rendszert. A legfontosabb változás, hogy a béren kívüli juttatások egy részét készpénzben is megkaphatják majd a magyar munkavállalók.

Az előterjesztés nyomán a jövőben két típusú béren kívüli juttatás illetheti meg kedvezményes adózású keretek között a honi alkalmazottakat: a készpénz-cafeteria mellett Szép-kártyára kaphatnak még juttatásokat a dolgozók.

A javaslat más szabályokat állapítana meg a versenyszféra munkavállalói és a közszféra dolgozóira. A magánszektorban 450 ezer forint volna a kedvezményes éves cafeteriajuttatás felső határa. Az összegből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne az érintettek Szép-kártyájára. A közszférában a keret összeg változatlanul kétszázezer forint, amely a két juttatási forma között egyenlő arányban oszlana meg.

A Szép-kártya tehát megmarad, ahogy az Erzsébet-program működését is biztosítani fogja a kormány.

A munkáltató a cafeteria részeként továbbra is adómentesen adhat például sport- és ún. kultúra-belépőt, illetve szintén adómentesen támogathatja 5 millió forinttal a lakást építő, lakást vásárló és lakáshiteles dolgozóit.

A munkavállalónak semmit nem kell fizetnie a juttatás után. A munkáltató fizeti meg a kedvezményes közterhet. A foglalkoztató a juttatott összeg 1,19-szere után fizeti meg a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 14 százalékos ehót.

Amennyiben a parlament elfogadta a javaslatot, a dolgozók már 2017. január 1-től így kapják meg a béren kívüli juttatásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.06.02 13:56

@Bulemia: Mint nyugdíjast engem nem érint ez a törvényesített adócsalás.
A kafetéria kifizetés nem kötelező a munkáltató számára ,tehát aki nem kapja az hátrányban részesűl.
A kafetéria és a TAO igaz nem azonos mértékben de törvényesített adócsalás ,mert nem minden dolgozó kap adómentesen 200 000 ft-ot illetve 450 000 ft -ot.
A TAO -ból sem minden foci csapat kap 7 milliárd ft támogatást mint a FELCSÚT-i miniszterelnök kedvence, FERTŐ
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.06.02 12:21

jelezném előre: ebből is baj lesz.
A Szép kártya mint kitüntetett szereplő miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html