Rögtönzés és gyorsaság

"A törvénykezés nagyon mennyiségűnek tűnik. Azt hiszem, hogy a kevesebb talán több lenne. Megfontoltabban, átláthatóbban elő tudnánk mozdítani a célok teljesülését" - magyarázta a közgazdász a tavalyi törvényhozási gyakorlattal kapcsolatban. Később arra a kérdésre, hogy fel kell-e készülni idén újabb rögtönzésekre a kormány részéről, Csaba László úgy válaszolt, hogy "a kormányzat berendezkedett arra, hogy sok tekintetben a rögtönzés és a gyors döntéshozatal lesz meghatározó". "A kijelentések és a gyakorlat is ebbe az irányba mutat" - tette hozzá.

"A közmegegyezésen nyugvó demokrácia helyét a többségi hatalom váltotta fel. Ezzel a kormányzás jogi alapjai megerősödtek. De ebből nem következik, hogy végső soron kedvező összkép áll majd össze" - emelte ki. "Várhatóan 2012-ben is az intézkedések fenntarthatóságánál fontosabb lesz a gyorsaság. Ezt azonban csak részben indokolja a külső helyzet. Ezt nem lelkesen mondom, hanem csak megfigyelőként" - mondta a Közép-európai Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Mi lesz a jegybanki tartalékkal?

"Ha tartok attól, hogy a forint árfolyama gyengül, akkor a védelmül szolgáló jegybanki tartalékot megsokszorozni kellene, nem pedig annak csökkentésére törekedni" - fejtette ki az elmúlt napokban a sajtóban többször is megjelent értesülésekkel kapcsolatban, miszerint a kormány a devizatartalékokat nézte ki magának. "Ez veszélyes lenne mindannyiunkra nézve" - figyelmeztetett. Hozzátette: azokat, akik ilyen úri muri megoldásokkal kísérleteznek, gyorsan leleplezik.

"IMF-megállapodás esetében is a nyílt, őszinte beszéd lenne a legjobb megoldás" - mondta a rádió hétfő esti műsorában Csaba László, aki emlékeztetett: tavaly tavasszal módja lett volna Magyarországnak egy elővigyázatossági hitelt kérni, mint Lengyelországnak volt. "Azonban ehelyett szembefordulás történt a Valutaalappal. És eközben elmaradt a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottság bővülése és az árfolyam erősödése. Ezért az ország megítélése kedvezőtlenebbé, az ország finanszírozása pedig drágábbá vált. Azért kell az IMF-hez fordulni, mert drága lett a finanszírozás" - jegyezte meg. 

"Ilyen drágán biztos, hogy nem fenntartható a finanszírozás" - emelte ki a közgazdász a hétfői kereskedésben 10 százalékig emelkedő tízéves magyar kötvényhozam kapcsán. "Alapvetően fizetőképesek vagyunk, az ország finanszírozható, most nincs 2008" - vélekedett.

"A bajunk az, hogy minket nagyon drágán finanszíroznak. És most az a kétely, hogy ezt miből fogjuk majd kifizetni. Honnan jön majd az a 9 százalék jövedelem, amit vissza kell térítenünk" - tette fel a kérdést Csaba László, aki szerint ezért költségcsökkentési nyomás alatt áll az egész ország.