Csak a gazdag külföldi a jó külföldi?

Különleges elbánásban részesülnek a letelepedési kötvényt vásárló külföldiek - írta a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2016. június 1. szerda, 12:09
Fotó: Napi.hu

A program 2013-as indulása óta 2456-an kaptak ilyen jogcímen nemzeti letelepedési engedélyt idén március 31-ig, és ezekből egyet sem vont vissza a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). A letelepedésikötvény-vásárlók közül eddig 3515-en kaptak tartózkodási engedélyt, ebből hármat vont vissza a BÁH - tudta meg a lap a közérdekű adatigénylésére adott válaszból. (A kötvényes konstrukcióban a tartózkodási engedély megszerzése után hat hónappal igényelhető a véglegesnek tekinthető letelepedési engedély, ebből adódik a két adat közötti különbség.)

Eközben 2014-től 2016. március 31-ig 32 260 tartózkodási engedélyt adtak ki keresőtevékenység céljából. Ebből 2356 engedélyt vont vissza a hivatal, vagyis ezekben az esetekben sokkal aktívabb volt, mint a letelepedési kötvényen keresztül tartózkodási engedélyhez jutott külföldieknél.

A BÁH 16 030 engedélyt adott ki családegyesítés címszóval, amelyben a kötvényvásárlók adatai is benne vannak, és 313 engedélyt vontak vissza később ezek közül.

Jelenleg hat vállalkozás értékesíthet letelepedési állampapírt, ezeket egy kivétellel olyan offshore-helyszíneknek tartott országokban jegyezték be, mint a Kajmán-szigetek, Málta, Ciprus és Liechtenstein.

HOZZÁSZÓLÁSOK