Csak éves szinten csökken a munkanélküliség

Február-áprilisban a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal meghaladta a tavaly év végit, de még mindig 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.
Máté Dániel, 2002. május 29. szerda, 09:00

Az áprilissal zárult három hónapban a munkavállalási korú népesség 63,6 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon. A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónap átlagában 3 millió 840 ezer fő volt, ami lényegében megegyezik az előző év azonos időszaki értékkel. A munkanélküliek száma 231,5 ezer volt, 9,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ILO-ajánlás szerint számított munkanélküliségi ráta az év végi 5,5 százalékról 5,7 százalékra nőtt, de még mindig 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban volt.
A munkanélküliek 45,2 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, a tartósan munkanélküliek aránya 1,7 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,9 hónap volt, valamivel több, mint egy évvel ezelőtt. Az adminisztratív forrásból származó statisztika szerint április végén a regisztrált munkanélküliek száma 349 ezer volt. A nyilvántartott munkanélküliek közül 117 ezren kaptak munkanélküli-járadékot, 11 ezren jövedelempótló támogatást, míg az utóbbit felváltó rendszeres szociális segélyben 106 ezren részesültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK