Csak óvatosan a vitaminokkal!

Augusztus elsejétől hatályos az uniós jogszabály, amely meghatározza, hogy az étrend-kiegészítők milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazhatnak. Magyarországon ettől függetlenül továbbra is szinte bármi a piacra kerülhet.
NAPI Online, 2005. augusztus 4. csütörtök, 07:00
Fotó:


Egy hétfőtől életbe lépő uniós direktíva meghatározza azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyeket az étrend-kiegészítők tartalmazhatnak. A jogszabály elviekben a fogyasztókat védi. Hiszen eddig tulajdonképpen korlátlanul kerülhetett be egy-egy táplálék-kiegészítőbe bármilyen vitamin, ásványi anyag vagy éppen az aktuális csodaszer. Ám a nem megfelelően összeállított készítmények többet árthatnak, mint használnak, hiszen a vitaminok fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. Az Európai Bizottság ezért adta ki a direktívát, amely az első számítások szerint ötezer terméket érint.

Magyarországon viszont - mivel az uniós csatlakozást követően megszűnt az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) bevizsgálási joga - szinte bármilyen termék a piacra kerülhet. A forgalmi engedélyhez nincs szükség bevizsgálásra - mondta a NAPI Gazdaságnak Urbán Nikolett, a BioCo Magyarország Kft. értékesítési igazgatója. A boltokban már kapható termékeket ugyan ellenőrizheti a fogyasztóvédelmi főfelügyelőség, ám ez nem jelent teljes védelmet az ellen, hogy káros vagy jobb esetben csak semmire sem jó termékeket forgalomba hozzanak.

További részletek a NAPI Gazdaság mai számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK