Csak óvatosan a vitaminokkal! (teljes)

Augusztus elsejétől hatályos azaz uniós jogszabály, amely meghatározza, hogy az étrend-kiegészítők milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazhatnak. Magyarországon ettől függetlenül továbbra is szinte bármi a piacra kerülhet.
Molnár Barbara, 2005. augusztus 4. csütörtök, 08:02
Fotó:


A NAPI Gazdaság cikke

Egy hétfőtől életbe lépő uniós direktíva meghatározza azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyeket az étrend-kiegészítők tartalmazhatnak. A jogszabály elviekben a fogyasztókat védi, eddig tulajdonképpen korlátlanul kerülhetett be egy-egy táplálék-kiegészítőbe bármilyen vitamin, ásványi anyag vagy éppen az aktuális csodaszer. A nem megfelelően összeállított készítmények azonban többet árthatnak, mint használnak, hiszen a vitaminok fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. Az Európai Bizottság ezért adta ki a direktívát, amely az első számítások szerint ötezer terméket érint.

Magyarországon viszont - mivel az uniós csatlakozást követően megszűnt az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) bevizsgálási joga - szinte bármilyen termék a piacra kerülhet. A forgalmi engedélyhez nincs szükség bevizsgálásra - mondta a NAPI Gazdaságnak Urbán Nikolett, a BioCo Magyarország Kft. értékesítési igazgatója. A boltokban már kapható termékeket ugyan ellenőrizheti a fogyasztóvédelmi főfelügyelőség, ám ez nem jelent teljes védelmet az ellen, hogy káros vagy jobb esetben csak semmire sem jó termékeket forgalomba hozzanak.

Magyarországon a táplálékkiegészítők jogilag az élelmiszerek közé tartoznak, így ezen termékek piacra kerüléséhez nincsenek előírva a gyógyszerekre és gyógyhatású készítményekre vonatkozó - szigorúnak mondható - vizsgálatok. (Ezért a táplálékkiegészítők dobozain és reklámjaiban még véletlenül sem szerepelhet az a szótag, hogy "gyógy". Azt pedig főleg tilos állítani, hogy nem szedésük káros lehet az egészségre.)

Eddig az OÉTI legalább azt ellenőrizte, hogy a dobozon feltüntetett összetevők valóban megtalálhatóak a termékben. Urbán szerint mára felhígult a piac, és ezen a hétfőtől érvényes uniós direktíva sem segít. Egy tavalyi fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint a megvizsgált termékek több mint fele nem azt a hatóanyagot vagy nem abban a mennyiségben tartalmazta, mint amit a dobozon feltüntettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK