Az arányos adórendszerhez illeszkedő családipótlék-rendszert dolgoz ki a kormány - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a hírTv Kontraszt című műsorában. A kormány tervei szerint jövőre nem kapnak családi pótlékot a kiugróan magas, "milliós fölötti" havi jövedelmű családok, de a részletekről még nincs döntés, azt sem tudni, hogy a jövő év elejétől lépne-e életbe a családi pótlékkal kapcsolatos intézkedés, de mint hozzáfűzte, mindenképpen jövőre. Az államkasszában maradó összeget várhatóan a fogyatékosok és a súlyos betegek ápolására fordítanák - hangsúlyozta az államtitkár a hírTv honlapján olvasható összegzés szerint.

Jövőre az országgyűlés előtt fekvő adócsomag szerint a személyi jövedelemadóban nagy családi kedvezményt vezetnének be, ami egy és két eltartott esetén 62 500 forint havonta gyermekenként, három vagy több eltartottnál pedig havi 206 250 forint lenne. Eltartottnak számítana a javaslat szerint az, aki után családi pótlékot folyósítanak, vagyis elképzelhető, hogy az egymillió forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkező családok a nagy összegű szja-kedvezményt sem kapnák meg.

A KDNP-s szakpolitikus szerint a családi pótlék rendszerének újraszabályozása nem veszélyeztetheti a családok gyermekvállalását. Orbán Viktor miniszterelnök októberben az RTL Klubnak azt mondta: gondolkodunk azon, hogy akik nagyon nagy jövedelemre tesznek szert, azok számára járjon-e vagy sem a családi pótlék. Ez egy régi vita Magyarországon. Az MTI Soltész Miklóst többször is kereste, de hétfő délutánig nem sikerült elérnie.