A november 1-je és 4-e közötti munkaszüneti napok miatt előrehozta a Magyar Államkincstár (MÁK) a november elején esedékes - októberi - családtámogatások kifizetéseit - közölte a Napi Gazdaság kérdésére a MÁK. A kincstár döntése mögött az megfontolás áll, hogy az októberi családtámogatási és fogyatékossági ellátásokat az érintettek a megszokott hónap eleji utaláshoz legközelebb eső munkanapon megkapják.

Azon kincstári "ügyfelek", akik postai úton, lakcímükre kapják az ellátásokat, szintén a szokott határidőben pénzhez jutnak. A postai kifizetések hosszabb átfutási idejére tekintettel úgy kellett meghatározni a kincstárnak az utalást, hogy a posta az utalványok kifizetéséről gondoskodni tudjon -  közölte a MÁK.

Havonta átlagosan 38 milliárd forintot tesznek ki a kincstár által utalt családtámogatási (családi pótlék, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás) és egyéb szociális ellátások (fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, keresetkiegészítés) - ekkora összeget utalnak bankon és postán keresztül már az elmúlt napokban.

A családi pótlék (új nevén nevelési és iskoláztatási támogatás) összege a gyerekek számától függően változó: egy gyermek után havonta 12 200 forint támogatás fizet az állam, ha valaki a gyermekét egyedül neveli, akkor a havi ellátás összege 13 700 forint. A kétgyermekes családok esetében gyerekenként 13 300 forintos támogatás jár - egyszülős családban pedig gyermekenként 14 800 forint. A három vagy több gyermekesek esetében 16, illetve 17 ezer forint az ellátás összege a szülők számától függően. A tartósan beteg gyerek nevelése esetén a a családi pótlék 23 300 forint havonta.