Októberben 4,2 százalékot tett ki a hazai fogyasztói árindex, havi alapon 0,4 százalékkal nőttek az árak - közölte a KSH.

Az adat rosszabbnak bizonyult a Napi-konszenzus 3,9 százalékos várakozásához képest.

Havi alapon legnagyobb mértékben, 3,2 százalékkal a ruházati cikkek drágultak, ám ez nem meglepő a szezonális tényezők miatt.

Az viszont mindenképp figyelemre méltó, hogy a tavalyi 0,1 százalék után, most októberben 1,5 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Ez arra enged következtetni, hogy a tavaszi rossz időjárás és a nyári gabonaválság mégis éreztetheti hatását a hazai árakban.

A háztartási energia 0,4, a szeszes italok és dohányáruk esetén 0,1 százalékos volt a havi drágulás. A tartós fogyasztási cikkek árai 0,2 százalékkal feljebb mentek, azaz megfordult a korábbi deflációs trend.

A termékcsoport átlagára március óta fokozatosan csökkent, ráadásul úgy, hogy a főleg importból származó termékeket nem drágította meg a nyári forint gyengülés, leginkább a gyenge kereslet miatt.

Októberben stabilizálódott a forint árfolyama és ennek ellenére fordult meg a folyamat.

A szolgáltatások és az egyéb cikkek esetén ugyanakkor árcsökkenés következett be, utóbbin belül az üzemanyagok ára 0,8 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben is az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,3 százalékkal drágultak az élelmiszerek, amin belül kiemelkedően erősen, 37,3 százalékkal drágultak az idényáras élelmiszerek.

A háztartási energia 6,2 százalékkal lett drágább egy év alatt, de átlag alatt (3,1 százalék) emelkedtek a szolgáltatások árai.

A tartós cikkek esetén 2,1 százalékos árcsökkenésről számolt be a KSH, azaz az enyhe havi emelkedés ellenére, továbbra is olcsóbbak ezek a cikkek a tavalyihoz képest.