Csányi Sándor az elmúlt héten meglehetősen sokat szerepelt a nyilvánosság előtt. Bár korábban kategorikusan cáfolta, hogy politikai pozíciót is elvállalna, egy múlt csütörtöki tévéinterjúban nem zárta ki egy szakértői kormányban való részvételét. Új elem, hogy Csányi megvallotta: jelenleg a jobboldalon lát nagyobb elszánást az ország gazdasági helyzetének rendbetételére. Ez mintha pontosan egybecsengene Orbán Viktor korábbi nyilatkozatával, miszerint a Fidesznek külön megállapodást kell kötnie a nagyvállalkozókkal az ország rendbetétele érdekében. Török Gábor politológus szakértő szerint ugyanakkor nincs realitása annak, hogy Csányi Sándor és Orbán Viktor a választások előtt egymásra talál.

A HVG munkatársa, Csabai Károly a lap vélemény rovatában - Csányi milliárdos, gyermekeket segítő alapítványával összefüggésben - felvetette: "Meglehet, a bankár elérkezettnek látja az időt a politikacsinálásra, akár egy önálló szerveződés elindításával is. Ehhez pedig kiváló alap lehet egy országosan, széles kör számára, szimpatikus célokkal menedzselt alapítvány."

Török Gábor ugyanakkor úgy látja: természetesen nem lehet kizárni, hogy Csányi Sándor politikusi szerepre készül, ám látni kell, hogy egy milliárdos alapítványt nem hoz létre senki "ugródeszkának". "Különösen nem egy olyan ember, aki előtt e nélkül is szinte minden ajtó nyitva áll Magyarországon" - mondta a NAPI Online-nak a politológus.

Török Gábor abban is kételkedik, hogy Fidesz-OTP koalíció alakulna, hiszen Csányi Sándor - ahogy eddig is tette - kínosan fog ügyelni arra, hogy minden politikai oldallal jó viszonyt tartson fenn a jövőben. Ha viszont Csányi mégis belép a politikába - aminek a szakértő szerint kevés esélye van - rá is azok a szabályok lesznek majd érvényesek, amelyek között a mai magyar politika működik. Vagyis aki miniszterelnök akar lenni, annak politikussá kell válnia, pártokat kell szerveznie vagy uralnia, népszerűséget kell szereznie, támogatókat kell felsorakoztatnia. Tehát nem egy egyszerű, veszélymentes és nagyon kívánatos szerepről van szó. "Ne felejtsük el, hogy a demokratikus politikában végső soron a választókat kell megnyerni. Ebből a szempontból pedig egy gazdag bankárnak cseppet sincs jobb esélye még egy mezei politikusnál sem" - mondta Török Gábor.

A politológus véleménye szerint Csányi az interjúban egyszerűen csak arról beszélt, hogy eljátszott a gazdaságot rendbe tevő kormányfői szereppel, a szakértői kormány ugyanakkor - amely nem a népszerűséget keresi, hanem kizárólag az ország érdekében munkálkodik - csak egy szép, de megvalósíthatatlan illúzió.