Csányi gépe Bangkokig repítheti Orbánt

Lapinformáció szerint a kormány vásárolhatja meg Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója 12 éves repülőgépét. A magángép hatótávolsága mintegy 8500 kilométer - de mire elég ez?
Szabó Dániel, 2017. május 11. csütörtök, 13:43
Fotó: Napi.hu

Állami tulajdonba kerülhet az a Dassault Falcon 900EX repülőgép, amelyet protokolláris célokra eddig is többször igénybe vett a jelenlegi és a korábbi kormány. A Magyar Nemzet értesülései szerint Csányi Sándor magánrepülőjét, a jelenleg az OTP-csoporthoz tartozó Air-Invest Kft. tulajdonában lévő gépet vásárolná meg a kormányzat.

A piacon jelenleg egy 2005-ös évjáratú 900EX ára 17-22 millió dollár (5-6,6 milliárd forint) között mozog függően attól, hány órát repült az adott gép. Ennél vélhetően olcsóbban juthat hozzá a kormány, mivel az Air-Invest 2015-ös beszámolója szerint a cégnek mindössze 4,8 milliárd forint értékű tárgyi eszköze volt, amelybe a repülő és mellett akár más vagyontárgyak is beleszámíthatnak. (Csányi Sándor 260 milliárd forintos becsült vagyonnal az első a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 listán - a szerk.)

Olcsó fenntartani

A magánrepülők között kifejezetten olcsónak számít a francia típus fenntartása: óránként mindössze 2414 dollárba (mintegy 725 ezer forintba) kerül a reptetése, számolva az üzemanyag-fogyasztással, az alkatrészek természetes amortizálódásával, valamint az egyéb kiadásokkal. A Dassaultnál jóval drágább a szintén népszerű Gulfstream azonos kategóriájú két gépe, a G450 és GV-IP. Előbbi fenntartása óránként 3042 dollárba (közel 915 ezer forintba), míg a nagyobbik típus 3738 dollárba (1,1 millió forintba kerül) - derül ki az AV-buyer összehasonlításából.

Meddig lehet elrepülni vele?

A gyártó állítása szerint a 900EX hatótávolsága 8340 kilométer, vagyis egy tankolásból - beleszámolva a felszállás és a leszállás előtti körzést is -, keleti irányba akár a thai főváros, Bangkok, délre a dél-afrikai Fokváros, északra a sarkponton át az alaszkai Anchorage, nyugat felé pedig az USA-beli Florida is elérhető.

A gyártó adatai szerint a gép csúcssebessége 662 mérföld per óra, ezen a sebességen a maximális hatótávolságig az út mintegy 7-8 órát venne igénybe - függően a széljárástól. A Dassault magángépén kényelmesen az ülések kialakításától függően 12-19 személy utazhat.

A világon többek között a bolíviai, a ghánai és a malawi elnök is ilyen típusú gépet használ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.05.12 05:37

@stricibacsi2: Tudjuk okoska, egykulcsos ado sem lesz, huvelykmutyi elo adasban mondta :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2017.05.11 19:09

2011-ben és 2013-ban is eljátszotta már ezt a balliberális sajtó.
Most a Smicska újság is beállt a sorba.

Legközelebbi, kamuhír mi lesz?
Segítsk?

Pl Vármegyék és ispánok lesznek. Egyszer már ez a lemez is volt, csak le kéne porolni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezvan, 2017.05.11 14:24

Olyan gépet kellene neki venni, ami jó messzire elrepíti, de vissza nem hozza...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html