Cséfalvay: EU-konform a magyar gazdaságpolitika

A magyar kormány gazdaságpolitikája összhangban van az Európai Unió (EU) által megfogalmazott prioritásokkal; az ajánlások egy része már meg is valósult a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a parlament európai ügyek bizottsága hétfői ülésén.
MTI, 2012. december 3. hétfő, 14:30
Fotó: Napi.hu

Cséfalvay Zoltán a harmadik európai szemesztert elindító 2013. évi növekedési jelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta: nyilvánvaló, hogy európai és magyar szinten is sokat kell még tenni, hogy a válság véget érjen. Az államtitkár emlékeztetett: szigorúbb és növekedésbarát fiskális politikát, a hitelezés helyreállítását, a jelenlegi és jövőbeli növekedés és versenyképesség előmozdítását, a munkanélküliség és a válság társadalmi következményeinek kezelését, illetve a közigazgatás modernizálását javasolta az Európai Bizottság.
Cséfalvay Zoltán elmondta: a növekedésbarát kiigazítás "jó szlogen, de nagyon nehéz megvalósítani". Nincs olyan kiadáscsökkentés, ami ne lenne hatással a keresletre, ha pedig bevételnövelő intézkedéseket tesz egy kormány, az nyilván hatással van a növekedésre - tette hozzá.

A költségvetési politikával kapcsolatosan kiemelte: a bizottság azt javasolja, hogy a munkát terhelő adókat célszerű csökkenteni, helyette pedig fogyasztási, környezeti és tulajdoni adókat kell alkalmazni. A kormány adórendszeri átalakítása épp ezt az irányt jelzi - hangsúlyozta.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a bizottság helyenként olyan részletekbe bocsátkozik, különösen az ingatlanadó esetében, ahol a kormány világossá tette, hogy ha valaki ismeri a magyar ingatlantulajdon szerkezetét, akkor belátja, hogy erre nincs lehetőség.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője elmondta: a bizottság mostani prioritásai megegyeznek az előző évivel, hiszen időre van szükség ahhoz, hogy az egyes intézkedések beérjenek. A tagországok egyedi sajátosságai miatt nem lehet mindenhol ugyanaz a megoldás, de kellenek közös célkitűzések: így differenciált és növekedésbarát költségvetési konszolidációra van szükség - tette hozzá.

Mile Lajos (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy májusban dől el igazán, hogy milyen viszonyban van a magyar költségvetés ezekkel az ajánlásokkal, hiszen akkor derül ki, hogy megszűnik-e a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás.

Szalay Péter (Fidesz) amellett érvelt, hogy nagyon nehéz úgy teljesíteni a megfogalmazott célkitűzéseket, ha csökkennek az unió kohéziós forrásai. Erre reagálva Szűcs Tamás hangsúlyozta: az Európai Bizottság költségvetési javaslata összhangban van az EU növekedésösztönző politikájával, de a Magyarország esetében ismert probléma nem egyedi, nem az ország ellen irányul. Ez azokból az elvekből következik, amelyekhez egységesen tartaniuk kell magukat az országoknak - tette hozzá. Úgy fogalmazott: ezzel a sajátossággal mindenki tisztában van, és a bizottság új javaslata a támogatások összegét tekintve "nagyon komoly emelkedést jelent".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.12.03 22:27

Magyar-konform az EU gazdaságpolitikája,erről álmodnak egyesek mint az a bizonyos disznó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dirk, 2012.12.03 21:53

Szerintem nem az! Mi nem kérjük az adósságunk elengedését, mint a görögök, írek, portugálok, ha mi is kérnénk akkor valóban eu konform lenne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Stabilitas, 2012.12.03 16:20

Nem nevezhető EU-konform gazdaságpolitikának a magyar gazdaságpolitika mivel nem az. Ez szemfényvesztés, félrevezetés a társadalom megtévesztése! Ott ahol az oktatást szétverik (az 1910 évekre jelemző szintre igyekeznek visszaállítani)ami a gazdaság bázisát jelentené, ahol nem a tudás számít, ott ahol 20 év alatt eljutottak oda, hogy a népesség majdnem fele több mint 3 millió ember szegénységben él és nap mint nap éhezik, ahol a polgároknak nincsen joguk és kiszolgáltatottá tették őket, ahol nincsen jogbiztonság, ahol a parlamentben rasszista módon viselkednek és esetleg ejnye-bejínyét kapnak büntetésül. Nincsenek beruházások a bérek az UNIÓS átlag ötöde melynek következménye, hogy nincs vásárlóerő mert a nép még a szolgáltatásokat is alig tudja kifizetni. Így aztán a szolgáltatók sem tudnak fejleszteni. A politikusok és a köreik viszont minimális adó megfizetése mellett hatalmas haszont realizálnak például az osztalékok felvételével illetve tiszteletdíjak és egyéb juttatásokon keresztül. Ezeknél TB. bevétel nem keletkezik! Ezért ez nem gazdaság ha nem osztozkodás és fosztogatás szépen szisztematikusan....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html