Cséfalvay: lassabb növekedés mellett is tartható a hiány

A jövő évi hiány akkor is tartható, ha a növekedés a tervezett 1,6 százalék helyett egy százalék lesz – mondta Matolcsy György helyettese. Az MNB csak 0,8 százalékos növekedést vár 2013-ra.
Papp Zsolt, 2012. július 16. hétfő, 10:35
Fotó: Napi.hu

Magyarország képes tartatni az államháztartás hiányt, a 2013-as büdzsé pótlólagos biztonságot jelent, azok az adók nem változnak, amelyekre majd épül a jövő évi büdzsé - indokolta a korai, múlt héten elfogadott 2013-as költségvetés időzítését Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára a jegybank és a Költségvetési Tanács, a magyar gazdaság helyzetéről és a 2013-as költségvetés elemzéséről szóló konferencián. Nem értem, mi az az unortodox gazdaságpolitika, mert sehol nincs leírva, mi az ortodox és mi az unortodox. Matolcsy György stratégiai államtitkára szerint az eddig meghozott intézkedéseknek (Széll Kálmán tervek) köszönhetően tartósan három százalék alatt tartható az államháztartás hiánya.

Az államtitkár nagy vonalakban elmondta, hogy jövőre jön a valóban egykulcsos szja - megszűnik a félszuperbruttó -, kivezetik a válságadókat, megfelezik a bankadót, jönnek a kisvállalkozói adók. A kormány 300 milliárdos járulékcsökkentő programjáról szólva az államtitkár elmondta, hogy most ekkora lépésre van lehetőség a költségvetési keretei között.

A kiadási oldalon az önkormányzatok feladatelvonását és a kiadáscsökkentést említette, mint reformértékű lépést. Cséfalvay szerint a 2013-ra tervezett 2,2 százalékos GDP-arányos hiánycél tartható, annak ellenére, hogy jövőre 1,6 százalékos növekedéssel számol a kormány. Cséfalvay szerint ezt garantálják a "munkahelyek megőrzése, reformok befejezése és a stabilitás." Igazgatási, egészségügyi és nyugdíjreform zajlik egyszerre Magyarországon a Széll Kálmán 2.0-ban leírtaknak megfelelően - fogalmazott.

Cséfalvay szerint jelentős tartalékokkal rendelkezik büdzsé, így akkor is tartható a 2,2 százalékos GDP-arányos hiány, ha a gazdasági növekedés nem 1,6, hanem csak egy százalék lesz 2013-ban. ( Az MNB 0,8 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2013-ra.) A legnagyobb bizonytalansági tényező a növekedés - ám a magyar folyamatokat erőteljesen befolyásolja minden európai történés - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2012.07.16 13:10

Ilyen bóvli ellenzék és értelmiség mellett bármeddig fenntartható az államháztartási hiány, legfeljebb előhúznak a fiókból még egy pár adót.

A kérdés az, hogy meddig lehet még söpörni a padlást és mikor esik le a jogász-bölcsész kormányunknak, hogy a GDP, a versenyszféra és az adóbevételek milyen viszonyban is vannak egymással?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.16 11:26

A járási szint pedig nem jelent feladat- és költségnövekedést.
Ha pedig mégsem jön be a deficitcél, még vannak számok újabb SZK tervekre (3.0, 4.0, 5.0)!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html