Csere az FHB Jelzálogbank élén

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. szerdán megtartott éves rendes közgyűlése úgy döntött, hogy a hitelintézet 2016-ra nem fizet osztalékot, 6,532 milliárd forint mérleg szerinti vesztesége az eredménytartalékba kerül - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közgyűlési határozatokból. A bank élén Nagy Gyula váltja Oláh Mártont.
Domokos László, 2017. április 27. csütörtök, 09:11
Fotó: Napi.hu

Az FHB éves beszámolóját 333,391 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 6,532 milliárd forint adózás utáni veszteséggel fogadták el a részvényesek. A nemzetközi pénzügyi standardok (IFRS) szerinti konszolidált beszámolót 593,404 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 15,502 milliárd forint veszteséggel hagyták jóvá - írta az MTI.

A részvényesek módosították az FHB Jelzálogbank alapszabályát. Az FHB a preambulum szerint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) tagjaként és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) részvényeseként a működési engedélyében foglaltak szerint, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szóló törvényben meghatározott szövetkezeti hitelintézetként tevékenykedik. Az integrációs szervezet, a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában megállapított szövetkezeti hitelintézetek - így az FHB is -, valamint társaságok összevont felügyelet alá tartoznak.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot saját részvények megszerzésére az alaptőke össznévértékének 25 százalékáig a részvény-árfolyam stabilitásának megőrzése és a társaság üzleti stratégiájának tervszerű végrehajtása céljából. A felhatalmazás 18 hónapig érvényes.

A hitelintézet a BÉT honlapján közzétette továbbá, hogy a közgyűlés igazgatósági tisztségéből visszahívta Oláh Mártont és Landgraf Eriket, és az igazgatóság tagjának választotta Tóth Editet és Nagy Gyulát.

A társaság új összetételű igazgatósága a közgyűlési határozatokkal összhangban szerdai ülésén visszahívta tisztségéből a társaság vezérigazgatóját, Oláh Mártont és vezérigazgató-helyettesét, Landgraf Eriket, és vezérigazgatónak Nagy Gyulát, vezérigazgató-helyettesnek Tóth Editet nevezte ki.

Nagy Gyula 2007 óta dolgozik az FHB Bankcsoportban, a refinanszírozási terület vezetője, az FHB Index projektvezetője. A bankrendszerben annak kétszintűvé válása, 1987 óta dolgozik. Vállalatfinanszírozási, illetve ingatlanfinanszírozási területen szerzett tapasztalatot több pénzintézetnél, az FHB Bankcsoporthoz kerülését megelőzően, 2001 és 2007 között az UniCredit Jelzálogbank vezérigazgatója volt.

Tóth Edit 2017 áprilisában csatlakozott munkavállalóként az FHB Csoporthoz. 1994 és 2006 között az OTP Bank Nyrt.-nél dolgozott, ahol a pénzügyi és stratégiai divízió, a minősített kintlévőségek osztály és a vállalkozási osztály irányításában vett részt, majd 2001 és 2006 között a bank ügyfélkapcsolati igazgatója volt. 2009 és 2010 között az MKB Bank Zrt. területi igazgatójaként felelt a vállalati hitelportfólióért, a reorganizációs és üzemgazdasági projektek kidolgozásáért.

HOZZÁSZÓLÁSOK