A nyugdíjmegtakarításokhoz hasonlóan a kiegészítő magán egészségbiztosítás sem érintené a járulékfizetési kötelezettséget, azaz az e-kassza bevételei nem csökkennének - mondta Juhos András, az Uniqa Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese a Napi Gazdaság egészségügyi konferenciáján. Mérsékelné viszont a konstrukció az e-alap bizonyos kiadásait és gyarapítaná az egészségügy bevételeit, így a magánbiztosítással nem rendelkezők ellátása is javulna. Hangsúlyozta: a magánbiztosítással nem rendelkezők jogai nem sérülhetnek, ehhez meg kell teremteni a megfelelő garanciális feltételeket.

A magánbiztosítás előnyei között említette, hogy a magánbiztosítással nem rendelkezőkre fordítható forrás is nő, egyrészt a bevételek növekedése, másrészt amiatt, hogy bizonyos szolgáltatásokat másutt, magán intézményekben vesznek igénybe. Juhos - hasonlóan Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke által említettekhez - az előnyök közé sorolta a várólisták rövidülését, a teljesítmény volumen korlát miatt nem fedezett állami kapacitások kihasználását. Az utóbbi kapcsán felvetődik, hogy az intézmények a fizetős pácienseknek kedvezhetnek a kapacitások átcsoportosításával, hátrányba hozva a magánbiztosítással nem rendelkezőket. Juhos úgy véli, ezt a manipulációt minimumelőírásokkal lehet kizárni, azaz a korábbi szint alá nem csökkenhet az adott helyszínen az ellátás. A vezérigazgató-helyettes szerint a magánforrások ilyetén bevonásával az orvosok és a szakképzett munkaerő legális másodjövedelemhez juthat - ez az elvándorlásukat is megakadályozhatja -, továbbá a hálapénz is visszaszorulhat.

Juhos András a magánbiztosítás kiterjesztésének korlátairól is beszélt. Ezek között említette a minőségi kórházi ellátás és infrastruktúra hiányát, az eszközökhöz, létszámhoz, technológiákhoz való nem megfelelő hozzáférést, illetve az alacsony fizetőképes keresletet. Utóbbi kapcsán megjegyezte, tömeges érdeklődésre nem számítanak, illetve viszonylag alacsony tarifákban gondolkodnak.