Csődben a mentőszolgálat - lesz-e felelősségrevonás?

A minisztérium kivételével szinte mindenki látja, hogy az Országos Mentőszolgálat óriási hiányának hátterében főként a reform részeként végrehajtott profiltisztítás áll.
Szigeti Ildikó, 2007. szeptember 10. hétfő, 07:51
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csak akkor kapja meg a napokban ígért 2 milliárd forint támogatást, ha folytatja az év elején megkezdett reformot, vagyis a profiltisztítást. A szakminisztérium annak ellenére szorgalmazza a mentés és a betegszállítás szétválasztását, hogy - mint arra a most befejezett audit is rávilágított - ez jelentős bevételkiesést okoz a szervezetnek.

Az országgyűlés szakbizottságának szerdai ülésén napirend előtt az alelnök bejelentette: 2 milliárd forintot kíván a kabinet átcsoportosítani a mentők számára. Schvarcz Tibor szerint ez az összeg elegendő lesz arra, hogy az Országos Mentőszolgálat helyzetét sikerüljön megnyugtatóan rendezni. A grémium kormánypárti képviselői ugyanakkor leszavazták az OMSZ ügyének soron kívüli megvitatását célzó napirendi javaslatot, mondván, az érintettek távollétében nem lenne etikus erről tárgyalni. Az egészségügyi bizottság végül egyhangúlag elfogadta, hogy a szerdai ülésen napirendként szerepeljen az OMSZ gazdálkodása.

Az OMSZ-nál az egészségügyi miniszter szeptember elsejétől létszám- és kifizetési stopot rendelt el. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a szervezet most zárult átvilágítása rámutatott: a hiány mértéke elérte az 1,5 milliárd forintot. A szolgálatnál lapunknak elmondták: nem érték váratlanul az illetékeseket az auditorok megállapításai, az viszont igen, hogy a hiány hátterében kizárólag a rossz gazdálkodást emlegetik.

Kónya Zoltán, az OMSZ gazdasági főigazgató-helyettese hangsúlyozta: nehéz jól gazdálkodnia egy alulfinanszírozott költségvetési intézménynek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy közfinanszírozott intézmény esetében a csőd fogalma gyakorlatilag értelmezhetetlen. A szakember szerint a deficit oka sajátos módon az az intézkedés, amely a korábbi hiányt volt hivatott csökkenteni, illetve megszüntetni. Az ágazati reform részeként ugyanis az OMSZ-t úgy akarták korszerűsíteni, hogy leválasztják róla az amúgy igen jelentős kapacitásokat lekötő betegszállítást. Ez a tevékenység viszont komoly bevételeket hozott a szolgálatnak. Számítások szerint csaknem egymilliárdos bevételkiesés volt a szolgálatnál az elmúlt fél évben, melynek nagy része a betegszállítás kiszervezésének következménye. Információink szerint miközben létszámstop van érvényben, az OMSZ rendszeréből mintegy 100 fő hiányzik. A szaktárca nem kívánta megerősíteni, de nem is cáfolta információnkat, miszerint a gazdálkodási problémáknak személyi következményei is lehetnek.

Mindeközben pénteken Horváth Ágnes szakminiszter bejelentette: a következő hónapokban, két lépésben 25 milliárd forintot osztanak szét a szolgáltatók között. Nem általános konszolidációról van szó, a pénzek elosztásakor előnyt élveznek azok az intézmények, amelyek az elmúlt hónapokban hozzákezdtek a reform iránymutatásának megfelelő átalakításokhoz. Még ebben a hónapban 10 milliárd forintot osztanak szét a kórházak között.

A szaktárca vezetőjének tájékoztatása szerint második lépésként további 15 milliárdot osztanak szét, ennek viszont feltétele az október végén várható költségvetési törvény módosítása. Ez teszi lehetővé ugyanis az E-Alap szufficitjének felhasználását. A mentőszolgálat ebből az összegből kapná az ígért kétmilliárd forintot. A kórházak komfortfokozatának emelésére 3 milliárd forintot szánnak, míg a fennmaradó 10 milliárdot - az első lépéshez hasonlóan - októbertől 3 hónapra egyenletesen eloszlatva, teljesítményük alapján kapják majd az intézmények.

HOZZÁSZÓLÁSOK