Közép-Európa egészével kapcsolatban erősen javul a piaci hangulat, amit jeleznek a "nagyon jól fogadott" lengyel és magyar nemzetközi kötvénykibocsátások is - vélik a BNP Paribas bankcsoport befektetési elemzői. A ház szerint a piaci szereplők "lassan kezdenek megbarátkozni azzal a gondolattal", hogy a magyarországi költségvetési szigor igen kedvező a kötvénypiac szempontjából is, és ez lehetoséget teremt a magyar jegybank (MNB) számára a pénzügypolitikai enyhítésre.

A BNP Paribas szerint azonban erre rövid távon még nem lesz mód, mivel az áfaemelés "drámai mértékben a cél fölé" emeli az inflációs ütemet. A cég szakértői a negyedik negyedévre várják az első, fél százalékpontos kamatcsökkentést.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének minapi elemzése szerint ugyanakkor Magyarország az OECD-térségen belül a legerősebb költségvetési pozícióban kerülhet ki a globális recesszióból, és ciklikus kiigazítással számolva jövőre akár költségvetési többlete is lehet.

A magyar pénzügypolitikai kilátások megítélésében az óvatosabbak között van a Kelet-Közép-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési csoport is, amelynek előrejelzése szerint az áfaemelés "erőteljes hatása" már ebben a hónapban 7,5 százalékra emeli az éves fogyasztóiár-inflációt. A ház szerint az infláció a jövő év első negyedévének végéig 7-8 százalékos szinten marad, a befektetői hangulat javulásának jelei azonban ennek ellenére megalapoznak egy "0,25-0,50 százalékpont közötti" csökkentést már hétfőn, és egy további hasonló mérséklést a következő néhány hónapban.

A londoni és prágai székhelyű cég elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor a "bonyolult belpolitikai háttér miatt" egészen addig nem lesz mód agresszív enyhítésre, amíg a következő választások után meg nem alakul az új kormány.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport feltörekvő piaci elemzői egyértelműen fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést valószínűsítettek hétfőre, megjegyezve, hogy a piacon tizenkét havi távlatra 2,25-2,50 százalékpontos enyhítés van beárazva.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is fél százalékpontos kamatcsökkentési prognózist adtak. A cég londoni elemzői valamelyest megemelték az idei évre adott magyarországi kamatcsökkentési előrejelzésüket, 1,00 százalékpontról 1,50 százalékpontra, és 2010 első félévére további 1,00 százalékpontos mérséklést várnak, vagyis a jövő év közepére 7,00 százalékos MNB-alapkamatot valószínűsítenek.

Ennek a prognózisnak az alapja az a várakozás, hogy a kockázatvállalási készség folyamatosan erősödik, folytatódik a magyar külső deficit gyors csökkenése, és a következő negyedévekben is 270 forint alatt lesz az euróárfolyam - teszik hozzá a JP Morgannél.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői is azt jósolták, hogy az MNB hétfőn "teszteli piacot" egy fél százalékpontos csökkentéssel. A ház a maga részéről egyelőre "héjább" a piacnál az előrejelzési időszakra várt kamatcsökkentés teljes mértékét tekintve. Ennek indokai között említették, hogy a maginfláció "beragadt", és szerintük a pénzügyi stabilitás is törékeny. Ezért a GS úgy véli, hogy a magyar jegybank továbbra is "nagyon óvatos" lesz, és a következő tizenkét hónapban beéri 1,50 százalékpontnyi kamatcsökkentéssel.