Csökkent a nettó devizaadósság

November végén a jegybanki tartalékok értéke 9,8 milliárd euró volt, a nemzetgazdaság nettó devizaadóssága pedig 4,2 milliárd eurót tett ki - közölte a jegybank. A múlt hét végén a forint elleni spekuláció miatt becslések szerint 4-5 milliárd euróval nőhetett a jegybanki tartalékok értéke, de könnyen elképzelhető, hogy az MNB a hónap végére megszabadul ettől az állománytól.
Kolozsi Pál, 2003. január 20. hétfő, 09:32
Fotó:

A nettó devizaadósság egy hónap alatt 300 millió euróval csökkent. A bruttó adósságállomány 1,2 milliárd euróval haladta meg az októberben mért értéket. A változás a tranzakciók 0,8, valamint a keresztárfolyamok, ár- és egyéb állományváltozások 0,4 milliárd euró növelő hatásának tudható be.
A nettó külföldi adósságállomány az előző hónaphoz képest 0,7 milliárd euróval nőtt. A változást a tranzakciók 0,5, valamint a keresztárfolyamok, ár és egyéb állományváltozások 0,2 milliárd eurós növelő hatása határozta meg.
A forintban denominált jegybanki értékpapírok és állampapírok állománya 2002. november végén 7,1 milliárd euró volt, ami 0,9 milliárd euróval magasabb az előző hónapban mért adatnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK