Csőstül jött a baj Somogyban

Csak forralás után iható a vezetékes víz Nagyatádon, Ötvöskónyiban és Lábodon. Ezeken a Somogy megyei településeken átmeneti vízhiány várható vasárnap délutántól - közölte a szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. a honlapján. A somogyi katasztrófavédelem vasárnap is folytatta a víz elleni védekezést a megye déli részén: embert, házakat mentenek.
Domokos Erika, 2020. július 26. vasárnap, 16:11
Fotó: MTI Fotó / Varga György

A problémát a hétvégi villámárvíz okozta, amely elöntötte a nagyatádi vízművet. A fogyasztók a korlátozás ideje alatt a településeket körbejáró tartályautókról is vételezhetnek ivóvizet.

A DRV a vízellátás helyreállítása érdekében fertőtleníti a vízellátó rendszert, a vízminőség ellenőrzése után azonnal értesítést ad ki a korlátozás feloldásáról - közölte az MTI szerint a szolgáltató.

A társaság folyamatosan együttműködik az érintett önkormányzatokkal és az illetékes hatóságokkal, a lakosságot a korlátozásról online felületein - honlapján és Facebook-oldalán - kívül szórólapokon is tájékoztatja.

Az Útinform közölte, hogy Somogyban kétszámjegyű utak egyes szakaszai mellett több alacsonyabb rendű úton is lezárások, sebesség- és forgalomkorlátozások vannak érvényben.

Lezárták Nagyatádon a 681-es főút átkelési szakaszát a Csónakázó-tónál, a Somogyzsitfa és Csákány közötti útszakaszt az 1-es kilométernél. Vízátfolyások miatt szintén zárva van az Ötvöskónyi és Beleg közötti, valamint a Somogysámson és Sávoly közötti út, utóbbinál Hollád vagy Csákány felé lehet kerülni.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte honlapján, hogy a víz elleni védekezés vasárnap is folytatódott a megye déli részén.

Nagyatádon épületeket, közműveket veszélyeztetett a víz, a tűzoltóknak homokzsákokkal kellett védeniük trafóállomásokat, a városi uszodát, egy csárdát és még a tűzoltóság épületét is. A várost elkerülő úton egy autóst kellett a gépjárművéből kimenteniük, miután ráhajtott a leszakadt hídra.

Segesden egy megdőlt 25 méteres fa lakóépületet veszélyeztetett, a Marcali és Boronka közötti úton a magas vízállás miatt bajba jutott embert kellett menteni, Böhönyén és Ötvöskónyiban garázsokból, pincékből és alagsori helyiségekből kellett szivattyúzni, volt, ahol két méter magasan állt a víz - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2020.07.26 16:57

Javasolom a térség országgyűlési képviselőinek, a z önkormányzati testületeknek, hogy a csapadék víz elvezetése érdekében forduljanak a kormányhoz, de ne vízügyi problémák megoldását kérjék, hanem egy stadion vagy egy motoros pálya megépítését, és akkor talán a csatornázási , csapadékvíz elvezetési problémái is megoldódnak a károkkal sújtott területeknek!Azokon a területeken ahol most óriási anyagi károk keletkeztek nem csak köztulajdonban hanem a magán tulajdonokban is, ahol több ember hajlékát elvitte a víz, már korábban is történtek hasonló esetek, mégsem biztosítottak a szükséges védelezési munkára elég pénzt, illetve nem végezték el a kárt megelőző munkálatok elvégzését.Gondolom, ha stadion építését kérték volna, akkor ennek felépítésével a vízelvezetési gondok is megoldódtak volna.Ám az is lehet hogy tévedek!csak a stadion épült volna meg, a víz elvezetése ma is problémát okozna!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html