Egyre többen úgy vesznek úgynevezett letelepedési államkötvényt, hogy ezzel egyidejűleg nem folyamodnak magyarországi letelepedési engedélyért - írja a Világgazdaság. A Belügyminisztérium adatai szerint szeptember közepéig 2807 külföldi kapott letelepedési engedélyt azért, mert ilyen állampapírt vásárolt.

Ezzel egyidejűleg, az Államadósság Kezelő Központ szeptember végi összesítése szerint az előbbinél másfélszer több, 3973 ilyen papírt bocsátottak ki. A különbség mögött az állhat, hogy egyre többet fial a befektetőknek ez a fajta papír.

A letelepedési kötvények hozama ugyanis 2013 tavasza óta változatlan, az ötéves eurókötvények hozamát követi, de nem lehet alacsonyabb két százaléknál, miközben a piaci hozamok Magyarország kedvező külföldi megítélésének köszönhetően, a viszonylag erős kötvénykereslet nyomán estek.

A hozamnak az Országgyűlés gazdasági bizottsága által kijelölt, egy kivételével offshore paradicsomba bejegyzett kötvényforgalmazó cégeknél kellene lecsapódniuk, azaz átalakulniuk valakik magánpénzévé. Azt nem tudni, hogy milyen arányban osztoznak a befektetőkkel a sajátos profiton.