Devizahitelek: a strasbourgi bíróság előtt a magyar csomag

A Figyelő értesülései szerint mintegy hatvan devizahiteles az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult azért, mert az állam törvénnyel beavatkozott magánjogi szerződésekbe.
Napi.hu, 2015. november 19. csütörtök, 08:49
Fotó: Reuters

A devizahiteles elszámolás részeként törvényileg elrendelték a folyamatban lévő mintegy 12 ezer per felfüggesztését. A csoport álláspontja szerint a hatalmi ágak szétválasztásának elvét sérti a vonatkozó törvénycsomag, ugyanis egy jogállamban a parlament hatáskörei korlátozottak, nincs joga magánjogi jogokat és kötelezettségeket előírni. A csoportot képviselő Lázár Dénes ügyvéd azt várja, hogy a trafiktörvényhez hasonlóan a devizahiteles mentőcsomag is elbukik az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

reszeloaladar, 2015.11.19 18:24

Ha jól értelmezem, akkor a bankok visszakövetelhetik az elszámolásban szabálytalannak ítélt költségelemeket, vagyis ismét megnőhet a tartozása mindekninek. Vagyis a devizahitelezés nem volt hibás.
Szeretném ezek után, hogy azok is pereljenek, akik nem vehettek fel divzahitelt az utóbbi 5 évben, hiszen ennek a tilalma pedig a szolgáltatások szabad áramlását korlátozta.
Ha pedig ezt sikerül elintézni, akkor szeretném, hogy az ÖSSZES DEVIZAHITELES HALLGASSON EL ÖRÖKRE. A vízből kimentett ember ne rinyáljon, hogy mentés közben letört a körme.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html