Devizahitelek - késhet Magyarország felminősítése

A devizahitelek problémájának zökkenőmentes rendezése esetén 2,00 százalék alá csökkenhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata a jelenlegi enyhítési ciklusban - vélik londoni pénzügyi elemzők.
MTI-Eco, 2014. július 7. hétfő, 17:19
Fotó: Napi.hu

Hozzátették ugyanakkor: ha a devizahitelek átváltása az adósokkal szembeni banki követelések jelentősebb mértékű leírásával járna, az késleltethetné Magyarország felminősítését a befektetésre ajánlott adósosztályzati sávba.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték: központi előrejelzési forgatókönyvük az, hogy az MNB 2,25 százalékos alapkamaton fejezi be enyhítési ciklusát. Ez az előrejelzés arra a feltételezésre alapul, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos vita tartós piaci idegességet okoz.

A ház szerint azonban, ha sikerül az ügyet "simán" rendezni, a magyar jegybank 1,80 százalékig csökkentheti alapkamatát az idei év végéig, tekintettel arra is, hogy az idei magyarországi átlagos infláció a cég várakozása szerint zéró lesz, és jövőre sem éri el az MNB 3 százalékos középtávú célját.

Az 1,80 százalékos MNB-kamatmélypontról szóló prognózis a legagresszívabb enyhítési előrejelzés a City elemzői közösségében; a szélesebb londoni konszenzus 2,00 százalékos, esetleg ezt valamivel meghaladó alapkamaton valószínűsíti az enyhítési ciklus végét.

A JP Morgan elemzői legújabb előrejelzésükben közölték, hogy egészen októberig deflációhoz közeli inflációs pályát várnak Magyarországon. A ház mindezek alapján azzal számol, hogy az MNB a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja a monetáris enyhítést. A JP Morgan prognózisa szerint a magyar jegybank szeptemberre éri el ezt a kamatszintet, bár a cég lát esélyt arra is, hogy az MNB kamatmélypontja végül egy "árnyalatnyival" 2,00 százalék felett lesz.

Legutóbbi előrejelzéseikben a Barclays és a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői is 2,00 százalékos MNB-alapkamaton véget érő enyhítési ciklust jósoltak.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői a devizahitelekről összeállított hétfői helyzetértékelésükben közölték: nem számolnak azzal, hogy e hitelek átváltását a magyar kormány az adósokkal szembeni banki követelések nagyarányú leírásával hajtaná végre. A ház értelmezése szerint ugyanis a devizaalapú hitelek ügyében hozott bírósági végzések a devizahitelezés koncepcióját önmagában nem találták törvénysértőnek, így a háztartások adósságkötelezettségeinek további megnyirbálása túlmenne a bírósági ajánlásokon.

Mindemellett sértené azt a kormány által is vallott alapelvet, hogy a devizahitelesek ne járjanak jobban, mint azok, akik forintban adósodtak el - hangsúlyozták az elemzők. Hozzátették ugyanakkor: ha tévednének, és az átváltás a háztartások kötelezettségeinek jelentősebb leírásával járna, annak véleményük szerint két komoly következménye lenne. Az egyik az, hogy ismét hitelszűke keletkezne, és a hitelköltségek az új lakossági hitelek esetében emelkednének, ami gyakorlatilag az MNB enyhítési ciklusának előnyeit semlegesítené.

A másik komoly következmény a cég londoni elemzői szerint az lenne, hogy valószínűleg lekerülne a napirendről Magyarország felminősítése a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, mivel az adósságleírást a hitelminősítők nem tekintenék helyénvaló lépésnek.

Bóvliban

A magyar szuverén adósosztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő a befektetési ajánlású sáv alatt tartja nyilván. Jelenleg a Standard & Poor's magyar besorolása a leggyengébb: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's Investors Service hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hungarianmonexfraud, 2014.07.16 16:04

hungarianmoneyfraud beep com

Budapest, 2014.


Tisztelt Vezetőség!

A közép- és kelet-európai szocialista országok védelmi katonai-politikai szervezetét tartalmazó Varsói Szerződésben a Szovjetunió kidolgozott egy olyan tranzakciós rendszert, mely a pénzeket a vasfüggöny nyugati oldalán lévő egyetlen kommunista érdekeltségű Central Wechsel- und Creditbankon (CW Bank), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bécsi leányvállalatán keresztül forgatta a háttérben. Fekete János, Kádár János bankárja, szakmai gárdájával karöltve dolgozta ki a fedett pénzügyi manőverek összetett és igen bonyolult rendszerét, mely lehetővé tette a nyugati hitelezők, később pedig az IMF ellenőreinek megtévesztését az államadósság és a kötvénypiac valós adatainak manipulálásával.

A Szovjetunió felbomlott, a rendszer azonban nem állt le. A sok százmilliárdot érő tudást a bennfentesek egymásnak adták, így életben tartva azt hosszú évtizedeken keresztül. Kormányzásunk idején így persze mi is a tudás birtokába kerültünk használva is azt, azonban soha olyan méreteket nem öltött ez irányú tevékenységünk, mint ami most zajlik Magyarországon.

Az idők során az CW Banktól a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) került a rendszer központja, mely megadta a lehetőséget dr. Naszvadi György, a jelenlegi államháztartásért felelős államtitkár számára, hogy a szovjet rendszer által megalapozott állami csalás részleteit teljes körűen kidolgozza a magyar rendszer keretein belül. Naszvadi pályafutása nagy részét a Pénzügyminisztériumban töltötte, de elnöke volt a MÁK-nak is. 1973-ban került a PM Költségvetési Főosztályához, melynek 13 évvel később a vezetője lett. Ezt követően az államháztartási ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott. Karrierje során kidolgozta az állami csalás minden apró részletét, ezzel biztosítva magának a helyet a mindenkori politikai vezetésben, mivel erre a tudásra politikai nézetektől függetlenül minden hatalmon lévő vezetésnek szüksége van.

Egy jól ismert példa. Magyarország 1973 és 1989 között 1 milliárd dollár ?valódi? hitelt vett fel, melyet 11 milliárd dollár kamattal terhelten fizetett vissza úgy, hogy egyrészt hosszú éveken keresztül csak az aktuális kamatok fizetése céljából vett fel kölcsönt, másrészt pedig mindeközben az adósság a törlesztés ellenére 1989-re 20 milliárd dollárra nőtt. Később ugyan jelentősen megjavultak a további kölcsönök kamatfeltételei, valamint a már felvett hitelek egy részét is átalakították kedvezőbb kamatozásúra, de az ?adósság? megmarad. A magyar rendszerváltás előtti utolsó pillanatban aztán Németh Miklós miniszterelnök ?hirtelen talált? még 20,5 milliárd dollár külső adósságot, melynek bejelentésével egyidejűleg közölte, hogy még a 80-as évek közepén is hamis adatokat közölt az adósságállományról annak érdekében, hogy ne ijessze el a külföldi hitelezőket. Miből keletkezett további több, mint 20 milliárd dollár adósság úgy, hogy a korábbi 1 milliárd dollárt 17 év alatt 12-szeresen, már visszafizettük? Azóta is nagy rejtély.
Nyugati szakemberek több alkalommal is felvetették a manipuláció gyanúját, mivel a nemzetközi és a hazai pénzügyi mutatók között furcsa eltéréseket észleltek, azonban bizonyítani sosem tudták, mivel a politikai vezetés nem adott lehetőséget a teljes körű átvilágításra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.07.08 14:01

@anttikufar: Kivéve, ha megtörténik, mert onnantól- az a Magyar Csoda, amit csak a Fidesz tudott elhozni az Ő Népének!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.07.08 14:00

@tas0125: Aki nem ért egyet Önnel, az homokos?

Akkor Ön a Magyar Ember.

Magyar Ember = katolikus, rendszerbarát ( csak ennek a rendszer a barátja, persze ) és heteroszexuális férfi.

Mindenki más - féreg.

Köszke...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tas0125, 2014.07.08 13:51

@makkmarci: Mert aztán te mindent tudsz! Az a lényeg, hogy örülj, ha szenved az országod. Nem vagy ide való! A pride-on biztos jól érezted magad, bújj a reverendába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2014.07.08 04:00

Késhet?
Szóba se került....

anttikufar, 2014. július 7., hétfő 21:40
Pusztán annyi jelentősége van, hogy fizetheted azt a 3,5%-os kamatfelárat ami ennek az tündérmese-sohanemlátottsikerek-ámokfutásnak köszönhető!
Persze ha adófizető vagy bármilyen módon Orbanisztánban....

BÓÓÓVLIIIIIIIIIIIIIII...))
Háromszor... Ami a nagymagyar igazság az ősi dakota közmondás szerint! ))
Büszkék lehettek a Vezértekre!
Mert ez még a sokat szidott Gyurcsányak sem sikerült!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html