Devizahitelesek figyelem! Figyeljetek szerdán!

A megszokottól eltérően szerdán és pénteken ülésezik az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők a hét közepén elfogadhatják a bankok elszámoltatásáról szóló kormányzati törvényjavaslatot, amelynek eredményeként a kabinet számításai szerint átlagosan akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei. A parlament emellett szerdán új alkotmánybírákat is választhat, míg pénteken a paksi bővítésről tarthatnak vitát.
MTI, 2014. szeptember 21. vasárnap, 14:11
Fotó: Napi.hu

A házelnök előzetes napirendi javaslata szerint az interpellációkra, valamint azonnali kérdésekre és kérdésekre a szerdai ülésnapon kerül sor és ekkor fogadhatják el az őszi ülésszak egyik legfontosabb törvényét, amellyel a kormány a bankok elszámoltatására törekszik. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában történelmi jelentőségűnek nevezte a devizahitelesek megsegítését. A kormányfő szavai szerint az elszámoltatás középpontjában az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll.

A miniszterelnök korábban azt mondta, a bankok elszámolásának végén átlagosan egyharmaddal biztosan csökken az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete. A parlament előtt lévő előterjesztés alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal a múltbeli túlfizetéseket, a kiszámítási és elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítását ugyanakkor az MNB kompetenciájába utalja. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője legutóbbi rádióinterjújában azt mondta, a bankok elszámoltatása után a ciklus második feléig történhet meg a devizahitelek forintosítása.

A Ház ugyancsak szerdán szavazhat három, a kormánypártok által jelölt alkotmánybíró-jelöltről: Czine Ágnesről, Sulyok Tamásról és Varga Zs. Andrásról. Gulyás Gergely, a jelölőbizottság fideszes elnöke azt mondta, mindhárom jelölt rendelkezik tudományos fokozattal, a gyakorlati mellett tudományos munkát is végeznek és sosem folytattak pártpolitikai tevékenységet.
Ezeken túl zárószavazás várható a költségvetési tervezéssel kapcsolatos, valamint a pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabbá tételét célzó előterjesztésről, amelyben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy a kormánynak a választások évében az eddigi gyakorlathoz képest két héttel később, október végéig kelljen benyújtania a következő év költségvetéséről szóló javaslatát.

A képviselők megtárgyalhatják, majd rögtön el is fogadhatják Kövér László házelnök és Csúcs Lászlóné lengyel parlamenti szószóló azon határozati javaslatát, amely Henryk Slawik és idősebb Antall József II. világháborúban kifejtett hősiességére emlékeztet. Az Országgyűlés, a lengyel szenátussal közös határozatával Henryk Slawik halálának hetvenedik, idősebb Antall József halálának pedig negyvenedik évfordulójára kívánja felhívni a figyelmet.

Az előzetes napirend alapján pénteken négyórás időkerettel írhatják ki azt a politikai vitanapot, amelyet az LMP kezdeményezett a paksi bővítéssel kapcsolatban még júniusban. Az ellenzéki párt akkor azt közölte, kezdeményezésétől azt várja, hogy a vitanap új lendületet adjon a "kormány által eltitkolt megállapodások és tanulmányok nyilvánosságra hozatalának".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

666ORDOG666, 2014.09.22 09:31

@foldnyuzo: Lehetséges, hogy a héten a liberális demagógok, vagy a liberális demagóg koala maci párt híveinek a sorát fogod gyarapítani?
Eddig már sokszor bizonyítottad, hogy a társadalmi, pénzügyi, gazdasági folyamatokat tudod reálisan értékelni. Nekem a rendszerváltás utáni magyar liberalizmus ( SZDSZ) eredménytelen és káros szereplése dühít fel.
Régen a liberalizmus nem volt szitokszó Magyarországon és a liberális demokrácia vissza fogja nyerni régi fényét, ha a bukott képviselők átadják a helyüket olyanoknak, akik nem akarnak folyamatosan hazudozni.
Átálltál a demagóg oldalra?
Sajnálom.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.09.22 08:54

@666ORDOG666:
Majd elájulok, ezeken a közgazdaságilag szilárd lábakon álló fogalmakon, még jobban a politikai "korrektségen". Karl Marx: Kommunista Kiáltvány, "a kisajátítókat kisajátítják".
Rézpénzt a népnek, nekünk aranyat, 10-20 millió a politikai elitnek, ez a legfontosabb, de a szavazat is jól jön a trehányaktól.
Ezt még egy rossz közgazdász is tudja.
Neked a liberális szitokszó, mert Deák Ferenc is az volt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.09.22 07:25

" Az elszámoltatás középpontjában az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll."
Egyes liberális demagógok számára ez a lehetőség már túl megy minden határon.
A kategória nyitott, szavazással fel lehet iratkozni.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html