Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze a terv szerint. A bankokon egy devizapiaci ügylettel segítene a kormány - írja a Hírszerző.

Ezzel lényegében devizaspekulációba kezdett a kormány – mondta az Németh Dávid, az ING vezető elemzője a radiocaféban kedd reggel.

A kormány úgy oldaná meg a devizahitelesek problémáját, hogy 3,5 évre, egy alacsonyabb szinten rögzítené a svájcifrank-hitelesek törlesztési árfolyamát, mellyel az adósokat mentesítené az árfolyamkilengések miatt bekövetkező törlesztőrészlet-növekedéstől; a svájci frank árfolyamát 190 forint környékén fixálnák – írja a Hírszerző.

A terv szerint 3,5 éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a devizahitelesek törlesztési árfolyama. Egy tízmillió forintos, 15 éves futamidejű hitel törlesztésénél ez jelenlegi árfolyamok mellett havi 13 ezer forintos könnyítést jelent. A rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbség minden adósnak egy virtuális számlán gyűlne, amit bankja hitelezne neki, a Hírszerző értesülései szerint "viszonylag alacsony kamattal".

A bankoknak viszont az árfolyamkülönbözet 3,5 évig tartó finanszírozása komoly likviditási problémákat okozhat, ugyanis hatalmas összeg gyűlik majd össze a virtuális számlákon, melynek ellensúlyozására a pénzintézeteknek forrásokat kell találniuk. Ha például az egész időszak alatt átlagosan 20 forint lesz a különbség a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között (tehát átlagosan 210 forintba fog kerülni egy svájci frank, mint most), akkor a kamatokat nem számítva körülbelül 100 milliárd forintnyi új hitel halmozódik fel az időszak végére.

A kormány a bankokat is megvédené

A Hírszerző értesülései szerint a bankok is kapnának segítséget, a kormány ugyanis megvédené őket attól, hogy a svájci frank további erősödése miatt túlságosan nagyra nyíljon az olló a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között. A kormány egy devizapiaci ügylet segítségével rögzítené azt az euró-svájci frank árfolyamot, amelyen a bankok svájci frankot vesznek.

Ez lényegében azt jelentené, hogy a bankok szerződést kötnének egy devizapiaci szereplővel arról, hogy 3,5 év alatt, bármikor a szerződésben rögzített árfolyamon vásárolhatnak svájci frankot. A bankok az említett határidős szerződésben rögzítenék, hogy ha a svájci frank erősödése az euróval szemben meghalad egy bizonyos szintet, akkor a bankoknak joguk lesz a szerződésben szereplő kedvezőbb árfolyamon svájci frankot venni.

Egy 10 százalékos árfolyamelmozdulásra kötött fedezeti ügylet a devizapiacon banki szakértők szerint durván számolva akár 80 milliárd forintba is belekerülhet (ha még nagyobb árfolyamkülönbségre kötik, nagyobb prémiumot is kell majd fizetni) – ez lehet az adófizetők hozzájárulása a frankhitelesek problémájának megoldásához.