Diktálja a tempót a kormány

Várhatóan 25 törvényjavaslatot tárgyalhat a nyári ülésszak végéig a parlament, ezek kisebb része az új alaptörvényhez, nagyobb része a Széll Kálmán Tervhez kapcsolódik majd.
NAPI, 2011. április 23. szombat, 15:00
Fotó:

Az MTI úgy tudja, hogy a tárgyalandó javaslatok között szerepel nagy valószínűséggel a szakképzési törvény, a munkaügyi tárgyú törvények módosítása és a lakásszövetkezeti törvény. Napirendre kerül majd a közfoglalkoztatásról szóló és a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításáról szóló jogszabály. A kormány előterjesztései mellett továbbra is lesznek majd képviselői önálló indítványok is.

Újdonság, hogy a családügyi jogszabályok - amelyek mindegyike eddig feles törvény volt - egy része kétharmados lesz. Az Országgyűlés a tervek szerint nyáron július 11-ig ülésezik. Az új alaptörvényhez kapcsolódva sarkalatos törvény rendelkezik majd a közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályairól, a nemzeti vagyon megőrzéséről, és továbbra is kétharmados törvény tartalmazza majd a választójog részletszabályait.

A jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával fogadja el az Országgyűlés a parlamenti bizottság előtti megjelenés kötelezettségéről, valamint a képviselők javadalmazásáról és összeférhetetlenségének eseteiről szóló jogszabályt.

Változás, hogy a Magyar Nemzeti Bankról és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló jogszabály is kétharmados lesz. A bírósági, ügyészségi szervezetről és az Alkotmánybíróságról változatlanul minősített többséget igénylő törvény rendelkezik majd, ahogy a helyi önkormányzatokról, az Állami Számvevőszékről, a honvédségről, a rendőrségről és a nemzetbiztonsági szolgálatokról is.

HOZZÁSZÓLÁSOK