Hektikus szezont tudhatnak maguk mögött a hazai görögdinnye-termelők: míg a szerencsésebb gazdák nyereséggel zárhatják az évet, olyanok is vannak, akik kénytelenek veszteséget elkönyvelni. Bár az idény még nem ért véget, hiszen az áruházakban és piacokon még mindig megtalálható a magyar görögdinnye, azonban már Gö­cző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke szerint is bizonyos, hogy nem ez volt a legjobb éve az ágazatnak - írta a napilap.

A gazdálkodók az éjszakai hidegek miatt csak április 10. környékén tudták megkezdeni a munkálatokat. Ezután több alkalommal is országos faggyal kellett szembesülniük, amely komoly károkat okozott az ültetvényekben.

A hűvös tavaszt később esős nyár követte, a júniusban lehullott özönvízszerű csapadék sok helyen kárt tett az ültetvényekben. A szélsőséges időjárás miatt - főként Dél-Békésben - komoly minőségbeli problémák adódtak a terméssel, ezért a gazdáknak jelentős mennyiséget a földeken kellett hagyniuk.

A kereslet szempontjából sem alakult túl fényesen az év. Bár a belföldi értékesítéssel nem volt baj, ugyanakkor forróbb nyár esetén még több dinnyét lehetett volna eladni. Mivel az üzletláncok nem mentek bele esztelen akciózásokba, ezért a belföldi piacon sikerült a termelőknek is kedvező árat megtartaniuk.

Ugyanakkor míg a hazai piac megfizette a növekvő termelési költségeket, az exportált áruért jóval alacsonyabb árat kínáltak a felvásárlók. Az exportpiacainkon nagyon nyomott áron van jelen az ukrán, a román és még az olasz görögdinnye is. A dél-békési felvásárlók pedig olyan alacsony árat kínálnak a terményért, ami a termelési költségeket sem fedezi - tette hozzá Göcző Mátyás.