Dönthet a kormány a nők nyugdíjba vonulásáról

Hétfőn dől el, lesz-e zárószavazás Lázár János önálló indítványairól; a Fidesz frakcióvezetője az Érdekegyeztető Tanács (OÉT) és a parlament ülésén várhatóan bejelenti a 98 százalékosos különadóval összefüggő, új elemeket is tartalmazó javaslatát. Emellett finomodhat az alkotmánymódosítási javaslat is. A vasárnapi ülésén dönthet a kormány arról, hogy mikortól és milyen ütemezésben vonulhatnak a nők 40 év munka után nyugdíjba.
MTI-Eco, 2010. november 7. vasárnap, 10:55
Fotó:

A miniszterelnök szóvivője Lázár János és Orbán Viktor péntek délelőtti megbeszélése után jelentette be, hogy a frakcióvezető hétfőn az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a parlament ülésén jelenti be a 98 százalékosos különadóval összefüggő, új elemeket is tartalmazó javaslatát.

Emellett finomodhat a Lázár jegyezte alkotmánymódosítási javaslat is, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság felülvizsgálati jogköréből.

Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki rendkívüli ülése után úgy fogalmazott: bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az Ab kontrollját az eredeti törvénymódosítási javaslatban foglalt tilalmak - például a költségvetés, az adók, az illetékek - tekintetében.

Lázár János múlt kedden benyújtotta be az Országgyűlésnek a júliusban elfogadott, egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvénycsomag 98 százalékos különadót érintő részének megváltoztatását célzó javaslatát, miután az Ab aznap alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a különadót.

A fideszes frakcióvezető egyidejűleg az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is kezdeményezte annak érdekében, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdések kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

Hétfőn voksolnak a képviselők a jövő évi adótörvényekhez, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló, valamint az ügyészségi törvényhez benyújtott módosító indítványokról.

Szijjártó: a nők nyugdíjba vonulásához kell a járulék-emelés

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint a nyugdíjjárulék-emelésből befolyó plusz pénzből a legalább 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását fedeznék. A politikus erről a Magyar Televízió Híradójának beszélt szombaton.

A hírműsorban felidézték: 9,5-ről 10 százalékra nőne a nyugdíjjárulék az adótörvényekhez benyújtott módosító indítvány szerint. A műsor számítása szerint a járulékemelés egy átlagos fizetésnél néhány száz forintos plusz kiadást jelent.

A nők kedvezményes nyugdíjba vonulása a Fidesz egyik választási ígérete volt. Az előzetes számítások szerint ez 20-40 milliárd forintos terhet jelent a költségvetésnek, és ennek ellensúlyozására emelné meg a kormány a nyugdíjjárulékot a mostani 9,5 százalékról 10 százalékra. Arról hogy mikortól és milyen ütemezésben vonulhatnak a nők 40 év munka után nyugdíjba, várhatóan már a vasárnapi ülésén dönt a kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

egyemberasokközül, 2010.11.08 05:19

de jó lesz 40 év után nyugdijba vonulni. de kérdés, hogy ki fogja azt megélni. nem csak a nőknél, hanem a férfiaknál is. van nyugdijba megy, de már temethetik is. ügyes, nagyon ügyes? ovi is 40 év után megy nyugdijba gyurcsánnyal eggyütt? biztos nem annyi lesz a nyugdija, mint másoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html