A Napi Gazdaság cikke.

Az indítványt bő egy éve nyújtották be, a kijelölt alkotmánybíró pedig idén januárban elkészült a határozat tervezetével. Első körben a múlt héten tárgyalt róla az Alkotmánybíróság.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az APEH jelenleg a járuléktartozást nem engedheti el. Kolláth György alkotmányjo-gász szerint - és az ügyről megismerhető információk alapján - inkább annak van esélye, hogy ez a jövőben sem változik. Az alkotmánybírák azt fogják szerinte vizsgálni, hogy indokolható-e a diszkrimináció az egyes közteherfajták között vagy közjogi, intézményi megítélésük miatt azonos csoportba sorolhatók. Úgy véli, hogy mivel a járulék és az adó között kimutatható a különbség - előbbi célzott felhasználású, a társadalombiztosítás finanszírozását szolgálja -, az indítvány nem lesz kellően megalapozott.

Az adóhivatal kimutatása szerint 2008-ban a megállapított nettó adókülönbözet 468 milliárd forint volt, a jogerős 387 milliárd. A hátralékállomány tavaly 575 milliárd forint volt a működő adózók körében. A behajtási tevékenység adóból 174 milliárd forintot, járulékból 94 milliárdot hozott az állami kasszának. Míg két éve 179 ezer elsőfokú határozatot adtak ki fizetési kedvezményről, tavaly 215 ezret.