Döntött a kormány - álláshelyek szűnhetnek meg a közszférában

A kormány azonnali hatállyal döntött az üres kormányzati álláshelyek megszüntetéséről, várhatóan csökkentik a pénzügyesek, hr-esek és informatikusok számát is.
NAPI, 2013. január 10. csütörtök, 16:31
Fotó: Napi.hu

A kormány egy mai határozatban elrendelte a minisztériumoknál és a hátérintézményeknél betöltetlen álláshelyek azonnali megszüntetését - vagyis ezen pozíciókra már új ember nem vehető fel. Ugyanakkor további leépítések várhatóak, ugyanis a vezetői létszámot 15, a funkcionális alkalmazottak létszámát pedig az összlétszám 25 százalékában szabták meg. A leépítéseket március végéig végre kell hajtani.

A kormány definíciója szerint a funkcionális feladat az, amely nem tartozik közvetlenül a tárca feladatához, hanem a működtetéshez: ide sorolják a belső igazgatási feladatokat, különösen a humánpolitikai és humán-erőforrás gazdálkodási, költségvetési gazdálkodási, pénzügyi, jogi (peres képviseleti), nemzetközi kapcsolatok lebonyolítására szolgáló, ellenőrzési, koordinációs, informatikai és kommunikációs feladatokat, valamint a műszaki-pénzügyi feltételek biztosítását. A minisztériumban a "funkcionális" állások az összes állás 25, a háttérintézményeknél 15 százalékára rúghatnak - az e feletti álláshelyeket meg kell szüntetni. Hasonló a helyzet a vezetői posztokkal: a minisztériumokban 15, a háttérintézményeknél 10 százalék lehet a főnök. A megszorítások nem kötelezőek a honvédelmi és a rendvédelmi szerveknél levő álláshelyekre.

A kormányhatározat Fazekas Sándor agrárminiszternek több feladatot is ad: le kell építeni az agrárkutató-intézetek párhuzamosságait és egyetlen intézménybe kell azokat integrálni - vagyis e területen is leépítések várhatóak. Elbocsátásokra a nem tudományos kutatással foglalkozók számíthatnak, a cél a működési költségek csökkentése - olvasható a kormány döntésben.

Hasonló feladatok kapott Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter is, akinek a tisztiorvosi szolgálat körül kell racionalizálást végrehajtania, úgy, hogy a háttérintézmények funkcionális feladatait egy szervezet lássa el. Ez utóbbi érthető megoldás, ugyanakkor a minisztériumok esetében ezeket a feladatokat nem akarja központosítani a kormányzat, holott ennek lenne valódi reformértékű jelentősége.

SZEF: az alapötlet jó, Orbán vétójoga nem

Bár hivatalos egyeztetés nem volt az ügyben, tudtunk róla, hogy készül egy kormányrendelet, ami mind a vezetői, mind pedig a funkcionális munkahelyek arányát szabályozza - közölte a Napi Gazdaság érdeklődésére Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke. Az érdekképviseletnek nincsen kifogása az ilyen szabályozás ellen, hiszen egyet tudnak érteni azzal a céllal, miszerint a szakmai munkahelyek száma növekedjen, ne pedig minél több vezető beosztású dolgozzon az adott munkahelyen.

A szakszervezeti vezető szerint senkinek sem kell féltenie az állását az új szabályozás miatt, hiszen ha valakinek meg is szűnne a munkahelye, akkor a munkakörök átcsoportosításával ezt a problémát is könnyen át lehetne hidalni. Ráadásul a funkcionális munkahelyek arányának szabályozása van ahol inkább védettséget ad: jelenleg több munkahelyen is előfordul, hogy csak egy könyvelő dolgozik a szükséges három helyett, így itt akár javulás is jöhet a közeljövőben. A lényeg, hogy mindenhol azonos legyen a terhelés, mindegy, hogy az adott hivatal Vas megyében vagy Budapesten van-e - hangsúlyozta Fehér.

Azzal a kitétellel azonban nem ért egyet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök indokolt esetben engedélyezhet a rendelkezésektől való eltérést. Bár alapból az elképzelésnek van racionalitása, hiszen közbe tud avatkozni, ha valahol az új szabályozás miatt átmeneti problémák adódnak, azonban "a szubjektív mérlegelési szabály mindig bizalmatlanságot kelt" a SZEF alelnöke szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.01.13 09:15

@justice: Az eü-ben hamzsegnek a felesleges paraziták élősködők százezrei, nem a betegágy mellett vannak hanam a menegementekben ahol havi több milkát húznak a nyugdíj mellett. Tízezrével...sehol sincsenek a görögök hozzánk képest a pazarlásban. A menegmentek a ráírják a kórházi felújjyításokra az elköltött milkákat és épülnek a balaton parti 100 milkás villák százával kulcsra készen. A betegek meg nem kapnak se wc papírt se gyógyszert mert a síbolás után arra nem marad , és jön az állam bácsi a narancs és szépen kifizeti cehet az operátorok és versenyszférából befitett járulákokból millárdokból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2013.01.13 08:29

Egy Norvég példa: 40 ezer fös városban az önkormányzati alkalmazottak száma 7, azaz hét. Nálunk? Jobb bele sem gondolni. Csoda ha itt tartunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2013.01.10 18:29

@rigolya:Az igazság a kettönk kommentjének a metszéspontjában keresendő én igazat adok önnek az ön szemszögéből nézve, de tartom magam ahhoz hogy amit én írogatok azok sem csak légből kapott frázisok.Önnek is igaza van bizonyos dolgokban és hiszem hogy én is arra hajlok hogy kitartsak nézeteim mellett és nyitott legyek egy építő jellegű gondolatra s nem utasítom el élből azért mert egy másfajta megközelítésből származik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.01.10 18:15

Felesleges állami helyek, felesleges pénzkidobás! a munkaügyi központok fenntartása.
Csak azt nem értem, hogy a munkaügyi központok dolgozóit minek tartják. Munkahelyet nem tudnak ajánlani, tanfolyamra fehér tesó nem kerül be, és segélyt se nagyon kell már intézniük. Ami most van, azért kár fenntartani a munkaügyi központokat. Kár az épületet fizetni, és kár a hivatali dolgozókat fizetni. Mert mi is történik? Időpontra odamegy a munkanélküli, vár 2-3-4 órát, és közlik vele, hogy se munka, se tanfolyam, és segélyre se jogosult. Na, akkor ezért kár állami pénzt kiadni, és a maradék szerencsétlen dolgozót azzal nyúzni, hogy ezt is kitermelje
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.10 17:41

@justice: Bürokratikussá pedig saját kedves kormányunk teszi az országot, amelyik már a 30. új adónem felé közeledik... Lehet, hogy egszerűsödik az adózás, de azt én nem vettem észre, illetve mindenkinek saját söralátét kell már, annyira egyszerű lett!

A politikusaink pedig nagyon jól dolgozhatnak, ha idén is 4%-kal nő a hazavitt fizetésük.(.. még emelés nélkül is!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html