Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2016-ban komoly tudományos, politikai és társadalmi vitát váltott ki a glifozát gyomirtó hatóanyag esetleges rákkeltő hatása. A vegyület engedélye tavaly év közepén lejárt. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem talált bizonyítékot a rákkeltő hatásra, a tagállamok közötti véleményeltérés miatt nem sikerült minősített többséggel megszavazni az újrafelvételt. Az Európai Bizottság az ECHA döntésétől tette függővé a hatóanyag további sorsát - közölte a Nébih.

Az ECHA szakvéleménye szerint - megerősítve az EFSA korábbi értékelését - a hatóanyag semmilyen mértékben nem minősíthető rákkeltőnek. A molekula sem a karcinogén 1A (emberen bizonyított), sem az 1B (állatokon bizonyított), sem a 2-es (bizonytalan) kategóriába nem kerülhet. A glifozát nem minősíthető sem karcinogén, sem mutagén, sem reprotoxikus hatásúnak. (Durva változás jöhet a dohányzásban.)

Összhangban a jelenlegi besorolással, a Kockázatértékelési Bizottság a "H318 súlyos szemkárosodást okoz" és a "H411 mérgező a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz" veszély mondatokra tesz javaslatot. Lényeges, hogy az ECHA értékelése a glifozátsavra, mint hatóanyagra vonatkozik. A készítményekben a hatóanyag só formájában, és 100 százaléknál kisebb arányban van jelen, így azok ennél enyhébb besorolást is kaphatnak.

Az ECHA véleménye várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra. Ugyanakkor ez még nem jelenti a hatóanyag megújítását - erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.