Döntöttek a kisebb nyugdíjról - kiket érint a lépés?

Legfeljebb néhány száz embert érinthet az Országgyűlés által hétfőn elfogadott jogszabály, amely szerint meg kell vonni a nyugdíjpótlékot az állampárti tisztviselőktől - véli Zinner Tibor jogtörténész.
MTI, 2012. július 3. kedd, 15:36
Fotó: Napi.hu

Amint arról beszámoltunk, a parlament döntése értelmében meg kell vonni a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel. A jogosultságokat október végéig vizsgálják felül.

A szakértő kedden az MTI-nek nyilatkozva rámutatott: a demokratikus államberendezkedés 1944 és 1949 közötti felszámolásában részt vevők közül kettőt ismer személyesen, és minden bizonnyal nem sokkal többen élnek közülük. Ebbe a körbe tartoznak azok, akik a kommunisták hatalommegszerzésénél fegyveres testületek, így a titkosrendőrség és a katonai titkosrendőrség tagjaiként tevékenykedtek. Ezeket a szerveket 1950-től az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) fogta össze - tette hozzá.

Zinner Tibor kitért arra is, hogy a kommunista párt 1944 decemberében már egyszer "nyeregben volt", amikor a munkáspártoknak kétharmados többségük volt a debreceni Ideiglenes Nemzetgyűlésben. Ezt a helyzeti előnyüket vesztették el az 1945. novemberi parlamenti választásokon, amelyeket a Független Kisgazdapárt nyert meg 57 százalékkal, és azért is alkalmaztak terrort a következő években, hogy ezt a hatalmat visszaszerezzék - világította meg.
A jogtörténész hangsúlyozta: nem elegendő azonban a fegyveres testületekben való szereplés puszta tényének megállapítása ahhoz, hogy valakitől elvegyék a nyugdíjpótlékot, ahhoz bűncselekményt is el kellett követnie. Példaként hozta fel erre, hogy ha egy ÁVH-s ezredes fegyverbeszerzésben közreműködött, még nem feltétlenül vett részt internálások előkészítésében és végrehajtásában vagy a terrort szolgáló jogtalan bírósági ítélethozatalokat megelőző vizsgálatokban, nyomozásokban.

Elmondta, ugyanez vonatkozik az 1944 és 1949 közötti Magyar Kommunista Párt tagjaira és "társutasaira", a szociáldemokratákra is, közülük legfeljebb tízes nagyságrendben élhetnek azok, akiket érinthet a törvény.
Zinner Tibor megítélése szerint néhány százra tehető azok száma, akiket azért érinthet a jogszabály, mert az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében és az azt követő megtorlásban részt vettek. Őket könnyebben lehet azonosítani, mert a korabeli Magyar Közlöny közölte azt a névsort, amely azokat tartalmazza, akik a megtorlásban való részvételükért 1957 őszén megkapták a Munkás-Paraszt Hatalomért Érdemérmet. A névsor az állampárt megyei pártbizottságainak javaslatai alapján állt össze - jegyezte meg.

A jogtörténész úgy látja, a jogszabály a Kádár-rendszert illetően azokra a párt- és állami vezetőkre vonatkoztatható, akik az úgynevezett adminisztratív területeken tevékenykedtek: miniszterelnökök, azok helyettesei, illetve belügy-, honvédelmi és igazságügy-miniszterek, és azok az igazságügyi vezetők, akik a törvénytelen vádiratok megfogalmazásában és a szintén törvénytelen ítéletek meghozatalában közreműködtek.

Aláhúzta: a jogszabály gyakorlatba való átültetése annak végrehajtási utasításától függ, ott dől el igazán, kikre alkalmazható a nyugdíjpótlék megvonása. Annak a véleményének is hangot adott, hogy igazságos a törvény, ugyanakkor "azt érzi igazságtalannak, hogy ez a rendezés eddig nem történt meg".

Zinner Tibor úgy fogalmazott: "bizonyos sebekre gyógyírt jelenthet" ez az intézkedés, ugyanakkor a meghurcoltak számához képest a most érintett kör - "a biológiai óra" ketyegése miatt - közel sincs arányban, azaz most már a talio-elv (szemet szemért, fogat fogért elv) alkalmazása nem lehetséges.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2012.07.04 12:36

@VoIe: Magyarországon a helyi viszonyoknak megfelelően kellene a jogszabályokat meghozni és semmiképpen nem hasonlítgatni a külföldiekkel ,a görög nyugdíj átlag háromszorosa az angliai átlagnak ,de nem jelent semmit az ország gazdasága nagyban olyan mint a családé kicsiben,csak az a különbség hogy az országét felelőség teljesen kellene kezelni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.07.04 11:59

@oreghalasz: Nos, ha meg nem hallottal ekkora okorseget, akkor javaslom olvass utana az angliai nyugdijrenszernek :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2012.07.04 11:46

@VoIe: Ekkora ökörséget azért még nem olvastam.A nyugdíjakat a befizetett járulékoknak kellene fedezni,nálunk ez most nem megy ezért KÜLFÖLDI HITELBŐL egészítik ki és fizetik a luxus nyugdíjakat.Vicces lenne ,hogy az az ügyvéd,magán vállalkozó,taxis STB. aki egész életében minimálbér után fizetett járulékot a különbözetből volt lehetősége nyugdíj megtakarításra az azonos nyugdíjat kapjon azzal aki után maximális járulékot fizetett a munkáltatója.A BEFIZETETT JÁRULÉK ÉS A LEDOLGOZOTT ÉVEK ALAPJÁN KAPJON MINDENKI nyugdíjat és ez lehet,hogy javítja járulék fizetési fegyelmet,csökkenti az adócsalást amiben világ elsők közé tartozunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.07.04 11:22

Miert nem lehet egy egyszeru nyigdijrendszert bevezeti? Minden nyugdijas azonos osszegu nyugdijat kap, mondjuk az aktualis minimalber 100% -at ( a szazalekos ertekrol lehet vitatkozni, hogy mennyi legyen ). Igy a postas, a banyasz, a varrono, az ugyved, a penztaros, a traktoros, a politikus, mindenki ugyan annyit kapna fuggetlenul, hogy mit dolgozott. Emberekrol van szo, marpedig a banyasznak es a jolmeno ugyvednek is 2-3 -szor kell ennie egy nap. Aki nyugdijas koraban is atlagon feluli eletvitelt szeretne, az a fizetesebol tegyen szepen felre amig dolgozik.

Ez miert nem lenne jo rendszer?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2012.07.04 11:14

@Trambulin: Feltehetően nagyon eltérnek az ismereteink.A jelenlegi SZERZETT JOGOKAT nem az Isten véste a kőtáblába,hanem a már említett senkiháziak hozták különböző időkbe,: Pl. egy vájárnak 55-éves korára 35 -év földalatti munka után jár 7 azaz HÉT év korkedvezmény,míg egy polgármesternek 55-éves korára 12 év polgármesteri tevékenységre ugyancsak 7 -év SZERZETT jog,a rendvédelmi dolgozók özvegyeinek 35 % házastársi nyugdíj kiegészítés jár, míg az átlag rabszolgáknál 30% ez is szerzett jog.Az egyik alezredes ismerősöm nyugdíjazása után 2 évvel meghalt májelégtelenségben 53 éves korában az özvegy felség aki mellesleg BM dolgozó 97 200 ft házastársi pótlékot kap miközben 760 000 fő nyugdíjasnak a nyugdíja nem éri el a 70 000 ft-ot SZERZETT JOG alapján.Korábbi bejegyzésemben írtam a degressziós táblázatról melynek eredménye,hogy az a munkavállaló akinek a fizetése az átlagbér négyszerese volt és 45 éves munkaviszonnyal ment nyugdíjba az előző Orbán kormány idején a jelenlegi nyugdíja 200 000 ft és aki ugyanilyen feltétellel az utóbbi években ment nyugdíjba annak 70 % al /141 000 ft-al/ magasabb a nyugdíja miközben 2002-ben a minimál nyugdíj 20 300 ft volt és 2012 ben már 28 500 ft SZERZETT JOG alapján. Aki ezt a nyugdíj aránytalanságot elfogadhatónak tartja az nem épeszű ember.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html